Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-добри условия за работещите в системата на образованието в Петрич

По-добри договорености за работещите в системата на образованието в община Петрич са заложени в Общинския колективен трудов договор.

Официално беше подписан Общинския колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищно образование за община Петрич. 

Подписите върху новия документ поставиха кметът на общината Димитър Бръчков, Ивайло Златанов, началник на РУО Благоевград, председателите за община Петрич на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България / СРСНПБ/, на Синдикат на българските учители към Конфедерацията на независимите синдикати в България/ КНСБ и Синдикат „Образование” към Конфедерацията на труда „Подкрепа”. 

В пет направления са факт по-добрите договорености, сравнено с КТД на национално ниво. Това са: за по-висока професионално-квалификационна степен, като увеличението е за степен от 10 до 17 на сто зависимост от степента; на класните ръководители, членове на синдикатите за консултиране на родители и ученици и водене на задължителната документация на съответната паралелка, се заплаща допълнително възнаграждение - не по-малко от 50 лв. месечно (национално ниво – 46 лева; увеличение с 10 на сто); за водене на задължителната документация, на учителите в подготвителните групи в училищата и детските градини, се изплаща допълнително трудово възнаграждение в размер на не по-малко от 25 лв. месечно, само за действително отработеното време, през което лицето е изпълнявало съответната дейност (национално ниво – 22 лева; увеличение с 14 на сто); На педагогическите специалисти, ръководители на групи в ЦПЛР – не по-малко от 17 лв. месечно(национално ниво – 15 лева; увеличение с 13 на сто). 

Отделно от това в новия Общински колективен трудов договор работодателите е заложено работодателите да осигуряват средства за представително облекло на педагогически специалисти, заместник -директори и главния счетоводител, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора в размер, не по-малък от 480 лв. (национално ниво – 430 лева; увеличение с 12 на сто), а за работно облекло на работници и служители, членове на синдикатите, в съответствие с Наредбата за безплатното и униформено облекло и в размер, не по-малък от 350 лв. (национално ниво – 300 лева; увеличение със 17 на сто).

Вижте още

Пожарът край Перник е потушен

Пожарът край Перник е потушен, тежка остава обстановката в земенското село Беренде, където втори ден продължава гасенето на пожара, обхванал горски масив. Над 2000 дка, сред които около 300 дка смесена гора, са засегнати от пожара край Беренде. Местността е пресечена и трудно достъпна и не е възможно да бъдат направени просеки, каза..

публикувано на 03.08.21 в 18:27

Благоевград е домакин на стартове за Европейската купа

На бейзболния стадион „Портър парк“ край Благоевград бяха открити квалификациите за Европейската купа по бейзбол, в които тази година участват четири отбора – от Великобритания, от Русия, както и българските „Атлетик“ от столицата и благоевградският „Бизоните“. Пандемичната криза отказа още три от участниците.  В дните до събота ще се играят по..

публикувано на 03.08.21 в 17:20

Къщички за бездомни кучета поставят в Перник

До края на август се очаква да бъдат поставени първите къщички за бездомни кучета в Перник, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков. Къщичките ще бъдат разположени на различни места в града, където животните са се установили и хората се грижат за тях. До момента са заявени над 60 адреса, каза секретарят на община Перник Мартин Жлябинков...

публикувано на 03.08.21 в 16:49

Забрана за движение на МПС на територията на НП „Пирин“

Издадена е заповед за забрана за движение на МПС на територията на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“ за предотвратяване на опасността от възникването на пожари.  Забраната важи до 30 септември. Изключение се допуска само за МПС на дирекцията на парка, на МВР и Министерството на отбраната, на Държавните горски стопанства и за туристи,..

публикувано на 03.08.21 в 16:28

Дарение от болнични легла и обдишващи апарати получи МБАЛ "Иван Скендеров" в град Гоце Делчев

30 болнични легла и 3 обдишващи апарата са доставени за нуждите на МБАЛ "Иван Скендеров" в град Гоце Делчев, съобщи кметът на общината Владимир Москов.   Дарението е осигурено и доставено от "Чуждестранна помощ" към Съюза на свободните евангелски църкви в Германия. Леглата вече са монтирани в кардиологично и вътрешно отделение на болницата, а..

публикувано на 03.08.21 в 16:25

В четири кюстендилски села огънят продължава да тлее

Пожарникари от Кюстендил продължават потушаването на пожарите в селата Долно село, Лисец, Ломница и Ямен, съобщи за Радио Благоевград комисар Светослав Георгиев-директор на пожарната служба. „Огнеборците работят на двата фронта, които се разпространяват северозападно и в Долно село. Очаквам колегите да свършат добра работа. Ситуацията в..

публикувано на 03.08.21 в 13:27

Пожарникар от Кюстендил постъпи в Спешния център след борба с пожарите

Пожарникар от Кюстендил е бил обслужен вчера от Спешния център в града след обгазяване, каза директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков. Мъжът е добре, няма изгаряния. Оставен е на кислород за час, след което е бил освободен, каза д-р Величков. Няма проблеми, бил е прегледен от екипи на Спешния център, след като е бил обгазен, каза..

публикувано на 03.08.21 в 11:10