Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По-добри условия за работещите в системата на образованието в Петрич

По-добри договорености за работещите в системата на образованието в община Петрич са заложени в Общинския колективен трудов договор.

Официално беше подписан Общинския колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищно образование за община Петрич. 

Подписите върху новия документ поставиха кметът на общината Димитър Бръчков, Ивайло Златанов, началник на РУО Благоевград, председателите за община Петрич на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България / СРСНПБ/, на Синдикат на българските учители към Конфедерацията на независимите синдикати в България/ КНСБ и Синдикат „Образование” към Конфедерацията на труда „Подкрепа”. 

В пет направления са факт по-добрите договорености, сравнено с КТД на национално ниво. Това са: за по-висока професионално-квалификационна степен, като увеличението е за степен от 10 до 17 на сто зависимост от степента; на класните ръководители, членове на синдикатите за консултиране на родители и ученици и водене на задължителната документация на съответната паралелка, се заплаща допълнително възнаграждение - не по-малко от 50 лв. месечно (национално ниво – 46 лева; увеличение с 10 на сто); за водене на задължителната документация, на учителите в подготвителните групи в училищата и детските градини, се изплаща допълнително трудово възнаграждение в размер на не по-малко от 25 лв. месечно, само за действително отработеното време, през което лицето е изпълнявало съответната дейност (национално ниво – 22 лева; увеличение с 14 на сто); На педагогическите специалисти, ръководители на групи в ЦПЛР – не по-малко от 17 лв. месечно(национално ниво – 15 лева; увеличение с 13 на сто). 

Отделно от това в новия Общински колективен трудов договор работодателите е заложено работодателите да осигуряват средства за представително облекло на педагогически специалисти, заместник -директори и главния счетоводител, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора в размер, не по-малък от 480 лв. (национално ниво – 430 лева; увеличение с 12 на сто), а за работно облекло на работници и служители, членове на синдикатите, в съответствие с Наредбата за безплатното и униформено облекло и в размер, не по-малък от 350 лв. (национално ниво – 300 лева; увеличение със 17 на сто).

БНР подкасти:

Вижте още

За пореден път Кресна протестира

Жителите на община Кресна отново излязоха на протест срещу изграждането на АМ “Струма“ през Кресненското дефиле. Протестиращите продължават да се притесняват за бъдещето на Кресненския пролом и на района. Антон Драчев от инициативния комитет на сдружението „Да запазим Кресненското дефиле“ заяви, че най-добрият вариант е така наречения "източен..

публикувано на 02.06.23 в 20:23

Кметът на Църква подаде оставка

Общинската избирателна комисия в Перник предсрочно прекрати пълномощията на Радослав Динев като кмет на кметство Църква, след подадена от него оставка. Като основни мотиви за решението си Динев посочи липса на комуникация и недостиг на средства за поддръжка на квартала и реализация на инфраструктурни проекти. Решението на ОИК не подлежи на обжалване и..

публикувано на 02.06.23 в 17:58

Николай Денков и Мария Габриел представиха проекта на редовно правителство

Окончателно е договорен съставът на кабинета с втория мандат, обявиха в специално изявление номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел. Договорено е и мнозинство за изменение на Конституцията. Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС)..

публикувано на 02.06.23 в 17:48

На Черешова задушница: Община Перник осигурява безплатен транспорт

Безплатен транспорт за Черешова задушница осигурява Община Перник до централния гробищен парк и до гробищния парк в кв. „Мошино”, съобщиха от общинския пресцентър.      Безплатният транспорт е в улеснение на гражданите и от него може да се възползва всеки, вместо да стои с автомобила си в задръстване или да търси място за паркиране, заявиха от..

публикувано на 02.06.23 в 16:43

Делегация на община Банско на посещение в Австрия

По покана на посолството на Република България в Австрия, на посещение във Виена беше делегация от община Банско, водена от кмета Иван Кадев. В нея бяха включени Сашка Въчкова - зам.-кмет, Цветанка Обецанова – нач.отдел „Обществени поръчки и проекти”, общинският съветник Костадин Загорчин и председателя на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин..

публикувано на 02.06.23 в 16:37

А сега накъде: Училищна Панорама в Благоевград

Какви възможности за обучение предлагат професионалните гимназии в Благоевград бяха представени на първа по рода си специализирана Училищна Панорама. Пред зала „22-ри септември“ свои щандове бяха подредили пет учебни заведения. Организатори са местната общинска администрация, РУО – Благоевград и ръководствата на професионалните училища...

публикувано на 02.06.23 в 15:53

В Дупница почетоха Христо Ботев

С тържествена програма в Дупница бе отбелязан 2 юни- Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Десетки граждани се събраха пред паметника на революционера, за да отдадат почит към делото му. Учениците от ПГ “Христо Ботев”, която днес отбелязва и патронния си празник, пресъздадоха част от превземането на кораба..

публикувано на 02.06.23 в 15:41