Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе книга, посветена на живота на Майстора

Излезе втората книга, дело на художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора", посветен на къщата-музей на Майстора в село Шишковци. В изданието е акцентирано основно върху периода от близо 29 "шишковски" години, колкото важни за Майстора като етап от развитието му на художник, толкова важни и за зрителите – като визуализация на мястото, свързано с най-плодотворния зрял период от творчеството му, казаха от галерията.
   
"Книгата е насочена не само към Майстора и пребиваването му в селото, нито само към къщата-музей, където е живял художника. В нея са включени допирните точки с географското разположение и характеристики на селото, исторически извадки, така, че де покаже онова, което Майстора действително е видял там", казаха от художествената галерия. 
   
Изданието ще се предлага от галерията в Кюстендил и от къщата-музей в с. Шишковци.   
   
В постоянната експозиция в къщата-музей на големия художник в селото са представени материали, с които е работил Майстора – неговата палитра, работната му престилка. Показани са фотоси и текстове, излезли изпод ръката му. Изложени са и бои, с които Майстора е създавал шедьоврите си, а в мазето на къщата е направена галерия, където са подредени творби на студенти от Художествената академия, участници в пленери, които се правят в селото.
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Санират всички сгради в Благоевградска област, подали проекти по етап II на програмата

24 многофамилни жилищни сгради на територията на Благоевградска област ще бъдат санирани със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. Класирането на одобрените сгради беше обявено снощи от Министерство на регионалното..

публикувано на 02.08.24 в 12:31

Над 200 хиляди лева ще струва на данъкоплатците от Дупница организираният от “Възраждане” местен референдум за бъдещето на ВиК

217 000 лева ще струва на данъкоплатците от община Дупница организираният от ПП “Възраждане” местен референдум относно бъдещето на ВиК, което вече няма дейност.  План-сметката е изготвена от общинската администрация.  В сумата са включени 173 000 лева за възнаграждения на комисии и 44 000 лева за материали, информационна кампания, транспорт и др...

публикувано на 02.08.24 в 11:37

Един шведски самолет се включи в пожара в Пирин, другият - с технически проблем

Единият от двата шведски самолета се включи в гасенето на пожара в Пирин над село Сенокос, другият не лети заради технически проблем.  Очаква се един хеликоптер от авиобаза Крумово.  Припомняме, че 11 екипа на пожарната гасят пожара над Сенокос и над 70 служители на ЮЗДП, както и 20 доброволци. "Те са разположени по периметръра на пожара, който е..

публикувано на 02.08.24 в 10:51

ЮЗДП прекратява договора с фирма заради неизпълнени задължения

„Югозападно държавно предприятие“ ДП Благоевград прекратява договора за съвместно изпълнение на дейности по запазване и разнообразяване на дивечовия генофонд, неговото развитие и обогатяване, за съхранение на българската гора, горската фауна, за запазване на природната среда и екологичното равновесие, сключен с „БИО МАЙНИНГ“ АД поради вина на изпълнителя...

публикувано на 02.08.24 в 10:31

Регионалната библиотека в Перник отваря след мащабен ремонт

След повече от година Регионална библиотека „Св. Минков“ в Перник се връща към нормалния си ритъм на работа. Библиотеката, която спря да работи с читатели от средата на юни миналата година, заради мащабния ремонт на сградата на Двореца на културата, отваря отново врати за читателите си от 5-ти август. Времето, необходимо за възстановяване на работата с..

публикувано на 02.08.24 в 10:25

Община Струмяни с призив за финансова подкрепа и доброволци

Предвид сложната обстановка, развила се през последните дни в Малешевска планина и поради опустошителните размери на развилия се пожар, апелираме за финансова подкрепа, необходима за обезпечаване на екипите на терен – за храна, напитки, оборудване, консумативи и др., пишат на сайта на Община Струмяни. Ще бъдат поставени кутии за дарения в брой в..

публикувано на 02.08.24 в 09:31

Доброволци от София на помощ на пожарникарите в Сенокос

Каквото се наложи това ще правим, следваме командите на пожарникарите, казаха доброволците от София, които дойдоха на помощ на огнеборците в Сенокос. Те са от столичното доброволно формирование, имат опит в гасене на пожари. Добре екипирани са, но не са с екип на формированието. С кубинки, които могат да издържат на пламъци, памучни панталони, маска за..

публикувано на 02.08.24 в 08:56