Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изчерпани са свободните гробни места в Кюстендил

Общината ще отнема неподдържани и неплатени гробове

Снимка: БГНЕС

Изчерпани са свободните гробни места в Кюстендил, каза директорът на общинското предприятие "Обреден дом" Камелия Асенова. Общината ще започне да отнема трайно неподдържани и неплатени такива места на починали преди 1950 година.
   
Капацитетът на гробовете в новия гробищен парк на града, създаден, през 2003 година на площ от 45 дка, е свършил. Разширение не се предвижда, заради неотговаряне на изискванията на ЗУТ. Старият гробищен парк в града, който, след разширения, е на площ от 123 дка, също е изчерпан, посочи Асенова.
  
"Местата се запълниха, особено през последната година, предвид увеличения брой на починалите от коронавирус. Годишно погребенията са между 700-800, а през миналата година броят им беше над 1000", каза още Асенова.
   
Тя посочи, че в наредба на ОбС от 2009 година е записано, че гробни места, които са трайно неподдържани и неплатени, могат да бъдат отнети. 
   
"До този момент не са изземвани гробни места, но заради обстоятелствата в момента е взето решение да се пристъпи към такива мерки. Апелираме към всички близки на починали преди 1950 г. да се обърнат към администрацията в стария траурен парк", каза Асенова.
  
Тя уточни, че в момента се извършва проверка на точния брой на старите и неподдържани гробове. "Те не са никак малко. Базата ни данни не е от най-добрите и няма как да издирим всички наследници", каза още Асенова. 
  
Според нея проблемът може да се реши временно, но се търсят и други варианти като разширение на гробишния парк в бивше село, сега квартал на Кюстендил.

Вижте още

Затварят за движение пътя Белица - Краище

Поради поставяне на втори асфалтов пласт на основния път Белица – Краище, от Община Белица уведомяват, че на 2 август (понеделник) от 6.00 часа до приключване ремонта на обекта (късно вечерта), пътят ще бъде затворен.  Автомобилният трафик ще бъде пренасочен по пътя Баня - Драглище.

публикувано на 30.07.21 в 17:57

Села в Сандански с проблемно електрозахранване търсят съдействие

Проблемите с електроснабдяването в няколко села в района на Сандански, дискутираха днес на работна среща представителите на институциите. Кметът Атанас Стоянов, Областният управител Николай Шушков и представители на ЧЕЗ търсиха решение на честите прекъсвания на електрозахранването в  села Селата Дамяница, Ново Делчево, Катунци, Левуново,..

публикувано на 30.07.21 в 16:36

19- годишен младеж е привлечен като обвиняем за пет престъпления

19- годишен младеж е привлечен като обвиняем за пет престъпления от общ характер, съобщиха от Районна прокуратура- Перник.   Той е задържан за срок до 72 часа с прокурорско постановление. Внесено е искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. На 28 юли, шофирайки лек автомобил, младият мъж нарушил правилата на..

публикувано на 30.07.21 в 15:54

С таен вот бе свален от поста си председателят на Общинския съвет в Банско

На заседание на Общинския съвет в Банско днес, изненадващо бе свален от поста си, с таен вот, председателят на Общинския съвет Димитър Русков. Предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на местния парламент направи общинският съветник  Костадин Загорчин. Причината за предложението е "Системно неизпълнение на задълженията на председател..

публикувано на 30.07.21 в 15:02

Забранeно е паленето на открит огън в площите с посеви в Перник

Забран eно е паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на  моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра  от тях, съобщиха от община Перник. Разпоредбата е на кмета Станислав Владимиров и е в сила до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. За да се предотвратят евентуални..

публикувано на 30.07.21 в 14:51

Приключиха летните занимания за ученици в Дупница

Приключиха традиционните летни занимания за ученици, организирани от община Дупница.  Инициативата “Активно лято” продължи през месец юли в дупнишкия парк “Рила”. В нея се включиха десетки деца от 8 до 14 години. Те участваха в различни занимания по изкуства, история и география, четоха на открито, рисуваха на асфалт. Организирани бяха арт..

публикувано на 30.07.21 в 14:22

Повишава се борят на болните с COVID в благоевградската болница

Постепенно повишаване на броя на пациентите с коронавирус отчитат от Многопрофилната болница в Благоевград, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. В рамките на днешния ден са постъпили двама пациенти с ковид в Инфекциозното отделение на болницата. „В Инфекциозно отделение засега са предвидените легла за болните с..

публикувано на 30.07.21 в 12:10