Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща по проблеми на спазването на реда и законността се състоя в Разлог

Днес в Разлог по инициатива на община Разлог се проведе среща, на която бяха дискутирани поставени въпроси и наболели проблеми свързани с определена група хора, живеещи в ромския квартал "Нов път".
На   срещата  присъстваха жители на града, създали Инициативен комитет "За защита правата и интересите на гражданите на община Разлог", кметът инж. Красимир Герчев, пастор Асен от Евангелската църква в ромския квартал, жители на квартала, бившият кмет и народен представител Любен Татарски и родителите на младежа, пострадал при побой от ромска фамилия в центъра на града.
Кметът на общината инж. Красимир Герчев  представи обобщени данни за извършените проверки в ромския квартал за наличие на адресни регистрации на живеещите там, незаконни постройки и др. От предоставената информация стана ясно, че в общината надлежно и в изискване на закона е направена регистрация на 186 ППС – каруци, които притежават талони и имат установен собственик. Инж. Герчев посочи, че  се води стриктен отчет за собствеността на каруците и при извършвани от полицията  редовни проверки за произход на товар и др., както и за това чия е каруцата и др., могат да се установят и тези, които превозват крадени вещи и материали. 
С оглед отправените твърдения в една от социалните мрежи, че има политическа изгода за настаняване за живеене в ромския квартал на група хора, които не са местни, инж. Красимир Герчев предостави данни от последните избори за кмет от двете секции в ромския квартал "Нов път" в Разлог, откъдето става ясно, че процентът гласували за ПП ГЕРБ не е значително по-висок в сравнение с други секции в града и няма изкуствено струпване на хора с цел облагодетелстване на конкретната партия.
От РУ на МВР в Разлог не присъства никой, въпреки отправената покана. Според предоставената информация директорът Васил Джизов е бил служебно възпрепятстван. 
Според данните, които оповести кметът на общината инж. Герчев, сред извършителите на побоя в центъра на града и последвалите събития няма хора, които да не са адресно регистрирани в община Разлог. Всички те имат временна или постоянна регистрация. 
По повод отправените питания от Инициативния комитет за това, че има сигнали, че в южната част на ромския квартал в Разлог има незаконно застрояване на постройки, които са в нарушение на строителните норми и нямат нужните разрешителни, кметът информира, че експерт "Незаконно строителство" от отдел ТСУ извършва проверки и предстои да бъдат оповестени  още по-конкретни данни за брой такива жилища, собственици и др.
През последните години с решение на общинския съвет бяха предоставени парцели на жители на квартала срещу изготвен архитектурен проект, като целта е да бъдат построени т.н. "социални жилища", узаконени домовете им и въведен контрол при ползване на ток, вода и др. комунални услуги. 
По време на срещата  категорично бяха опровергани отправените твърдения, че деца от ромския квартал се страхуват да посещават  училище, или жители на квартала да ходят на работа, каквито сподели пастор Асен Христов. По данни на класните ръководители, няма намалена посещаемост.
От друга страна общинския съветник Иван Димитров бе категоричен, че има обратна дискриминация – хората живеещи в другите квартали извън ромския, изпитват страх да заявяват публично позиция, да изразяват становище или др., заради страх от саморазправа.
Поставени бяха и въпроси за равнопоставенността между роми и българи при предоставяне на парцели за застрояване, плащане на данъци, и получаване на съответните разрешителни.
Любен Татарски упрекна представителите на Електроразпределителното дружество, че не осъществяват достатъчно контрол за незаконните включвания към електропреносната мрежа, като ситуацията е почти идентична и при водопреносната система, и заяви, че са нужни още повече усилия за интегриране на ромите в района. Той отправи и въпроси за това, колко точно са живеещите на съответните адреси в ромския квартал, колко конкретно са незаконните постройки. Присъстващите поискаха информация и дали има такива, които са получили разрешение за строеж и готов проект, за да си построят социално жилище, а въпреки твърденията, че живеят бедно, имат изградени триетажни къщи.
Срещата  днес имаше за цел да даде отговори на официално отправени запитвания за незаконно строителство, адресна регистрация, мерки за контрол на лица с криминални прояви, както и да се установи ред, който стриктно да се спазва, за да се върне спокойствието в града и без  наличие на засилено полицейско присъствие. За съжаление до конкретни решения и идеи не се стигна.
Но все пак е поставено начало на сериозни действия и разговори, ясно изразена и представена  гражданска позиция за прекратяване на своеволията на определени ромски фамилии, стриктно спазване на правила и изисквания за всички граждани, без прикриване зад дискриманиция, спазване на законност и ред...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40