Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинските съветници от Сандански с позиция срещу т.нар. "Модел 4"

На извънредно заседание на Общинския съвет в Сандански всички общински съветници единодушно подкрепиха решението, с което местният парламент и Община Сандански категорично се противопоставят на т.нар. Модел 4, според който се планират административно-териториални промени, засягащи статута на районните съдилища. 

Кметът на Сандански Атанас Стоянов каза за Радио Благоевград, че те са категорично против вземането на такова решение, защото това пряко касае достъпа до правосъдие на значителен брой хора, живеещи в региона, защото Районен съд – Сандански е подсъден не само за жителите на Сандански, а и за жителите на още две общини – Струмяни и Кресна, което прави около 70 хиляди души. Това до голяма степен ще възпрепятства достъпа до правосъдие. Друга причина е, че с предлаганите промени, значителна част от делата, ще се разглеждат от Окръжния съд в Благоевград, а това ще изисква много средства за гражданите, за да ходят по дела в Благоевград.  

Кметът на Сандански Атанас Стоянов заяви, че взетото решение още днес е изпратено на Висшия съдебен съвет.


Вижте още

В Радио Благоевград - семинар по проект „Рестартирай Европа: По-силна – за теб!“

Семинар-дискусия, организира Радио Благоевград в рамките на проекта на БНР „Рестартирай Европа: По-силна – за теб!“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент.  Темата на дискусията е: Как цифровият сертификат ще улесни свободното движение и как ще допринесе за постепенното премахване на ограниченията по координиран начин...

публикувано на 15.06.21 в 07:04

В Благоевград дискутират агресията в училище

В зала 101 на община Благоевград ще бъде дискутирана темата за агресията в училище. Лектор на събеседването ще бъде Иванка Трайкова - Секретар на „Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“.  Срещата се организира под патронажа на Обществения посредник на Община Благоевград – Валентин Василев,..

публикувано на 15.06.21 в 07:01

15 нови с COVID-19 в област Благоевград

157 са новорегистрираните случаи на коронавирус за изминалото денонощие при направени 17 862 теста, съобщи Едининя информационен портал към полунощ. В област Благоевград новите случаи са 15, в Кюстендил - 5, в Перник - 2. 2239 души са настанени в болница към вчерашния ден, като 242 пациента тях са в интензивни отделения, 15 души са починали, а 893 са..

публикувано на 15.06.21 в 06:57

Слънце и дъжд във вторник

Днес над Западна и Централна България ще преобладава слънчево време, след обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Над Източна България облачността ще е по-често значителна, там на много места ще има валежи, след обяд придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще..

публикувано на 15.06.21 в 06:55

Благоевградчани ще могат да видят Горноджумайската сая от 20-и век

Изложбата проследява историята на облеклото в района, която е представена с образци от първата половина на 20 в. Тя е резултат от подбор от колекцията на Регионалния исторически музей в Благоевград, дарения и откупки от гражданите. Връзката с хората, носители на традицията е важна за запазването на знанието за културата ни, която търпи..

публикувано на 14.06.21 в 19:27

„Марек“ – без илюзии, но с амбиции

С група от 27 футболисти, новакът във Втора футболна лига „Марек" (Дупница) започна лятна подготовка на своя стадион „Бончук“. Отец Радослав Ваклин, който сам е играл дълги години футбол, отслужи водосвет за здраве, успех и благополучие. Капитанът Александър Близнаков изведе отбора, сред който има засега едно реално попълнение – завърналият се..

публикувано на 14.06.21 в 15:57

Нови услуги за погребалните ритуали в Перник

Община Перник планира да разшири диапазона от услуги, предлагани от Общинското предприятие „Общинско обслужване“ в частта, свързана с тъжните ритуали. Промените са залегнали в проекта за изменение и допълнение, целят да улеснят гражданите не само финансово, но и да им спестят време. Някои от услугите, като изкопаване и зариване на гробно място досега..

публикувано на 14.06.21 в 15:40