Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освет на новата сграда на Архиерейското наместничество в Кюстендил

Освет на новата сграда на Архиерейското наместничество в Кюстендил, в двора на храма "Св. вмчк. Димитър Солунски", ще бъде извършено утре – 17 юни, от 11.30 часа, съобщиха от Архиерейското наместничество в града. Досега наместничеството нямаше собствена сграда и ползваше канцелария в централния храм "Св. Богородица" в града.

Осветът ще извърши Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Участие ще вземе и епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири.

Предстои да бъде направен ремонт и на целия комплекс на православния храм. Има идея в бъдеще в храма "Св. вмчк. Димитър Солунски" в Кюстендил да бъдат организирани часове по вероучение, кръжоци по иконопис, беседи за възрастни, каза архиерейският наместник архимандрит Иссак.

На 26 юни ще бъде осветен и новоизградения храм "Св. ап. Петър и Павел", с. Гирчевци, общ. Кюстендил, а на 4 юли ще се направи освет и на новоизградения храм "Св. Петка", с. Невестино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Перничанин се закани да убие жена си

За до 72 часа с прокурорско постановление е задържан перничанин, заканил се с убийство на съпругата си. Сигнал за отправената й заплаха подала потърпевшата жена. В хода на разследването е установено, че това не е първият случай на подобна закана.  47-годишният мъж е привлечен като обвиняем. Ще бъде поискано постоянното му задържане, съобщиха от..

публикувано на 19.03.24 в 10:23

Благоевград е домакин на Държавно първенство по спортна гимнастика

На 22 и 23 март зала "Скаптопара" в Благоевград събира най-добрите състезатели на България по спортна гимнастика. Поводът е Държавно лично-отборно първенство по спортна гимнастика за купи "Република България". То ще бъде открито в 13:30 ч. на 22 март от кмета на общината Методи Байкушев в присъствието на председателя и генералния секретар на..

публикувано на 19.03.24 в 10:17

Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

  Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни превозни..

публикувано на 19.03.24 в 10:05
Проф. Марио Митов

Почина преподавател от Югозападния университет

На 18 март 2024 г. внезапно ни напусна нашият дългогодишен и уважаван колега проф. д.х.н. Марио Митов, съобщиха от  Югозападния университет „Неофит Рилски“.  Проф. Митов е роден на 2 март 1963 г. в гр. Свищов. Дипломира се с отличен успех като инженер-химик по специалността „Електрохимични производства и източници на ток“ във ВХТИ – София през 1985..

публикувано на 19.03.24 в 09:57

Нарушено топлоподаване в Перник

Без парно и топла вода са 61 жилищни блока в Перник, три училища и две детски градини, съобщават от „Топлофикация Перник”. Топлоподаването е спряно в 06.00 часа тази сутрин. Засегнати са жилищни и офис сгради, разположени на юг от бул. „Юрий Гагарин” в кв. „Изток”. Парно и топла вода няма и в 10-то и 11-то основни училища, в Гимназията с преподаване на..

публикувано на 19.03.24 в 09:23

Връчват наградите "Социален работник на годината"

По повод Световния ден на социалната работа, който се отбелязва днес, ще бъдат връчени наградите "Социален работник на годината". С тях се  отличават служители от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Призовете ще бъдат връчени от социалния министър Иванка Шалапатова и нейните заместници, от членове на парламентарната социална..

публикувано на 19.03.24 в 09:18

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх "В Устава на Българската православна църква е..

публикувано на 19.03.24 в 09:13