Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Седмокласниците решават задачи по Вариант 1 на НВО по математика

Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката. Началният час на изпита беше в 9:00 часа. Външното оценяване на седмокласниците по математика се провежда в 1699 училища в страната, а по предварителна информация в него се явяват 59 800 ученици.

„Изпитният ден в Пиринско започна спокойно и всичко, свързано с организацията и нормалното му протичане е факт. Той се провежда във всички 86 училища в 337 зали. От 2930 ученици, които днес се очакваше да се явят на изпита по математика за 7 клас, в него участват 2827, 106 не са пожелали по една или друга причина да положат този изпит. Анализът сочи, че няма концентрация на голям брой неявили се ученици в едно училище. Това беше и една от поставените задачи от мен и колегите от РУО към директорите и учителите на учебните заведения, да направим всичко възможно да мотивираме всички ученици да демонстрират  знания, умения и компетентности. 106 неявили се – това е около 3%, което е в поносими норми.  От двама ученици, контактни на заразени с коронавирус – един ученик от Белица участва в изпита, вторият от съседно населено място - не е пожелал“- така обобщи началото на изпитния ден по математика за 7 клас в област Благоевград Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление по образованието.


В Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград бе създадена много добра организация за нормалния старт на изпитния ден. 93 седмокласници бяха разпределени  в залите на училището. „ Подготвили сме залите, хигиената е на ниво, свалили сме всички изпитни материали, пликовете са готови, очакваме файловете и както винаги, при влизане в училището медицински сестри ще измерват телесната температура на всеки ученик. Надявам се всичко да бъде наред“ – каза Лили Стоянова, директор на учебното заведение.


Седмокласниците тръгнаха към изпита по математика с голяма доза вълнение, но и  увереност в знанията си.


Галерия

Вижте още

По 1-2 положителни проби за коронавирус на ден в лабораторията на МБАЛ-Благоевград

„Все още не са готови изпратените преди около десетина дни от лабораторията в Благоевград проби за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, така че не можем да кажем дали има още случаи на делта варианта в областта“. Това каза за Радио Благоевград д-р Цветанка Иванова, директор на клиничната лаборатория към многопрофилната..

публикувано на 29.07.21 в 15:41

Временно ще бъде въведен режим на водата в част от селата в община Струмяни

Режимът ще се проведе от 30.07.2021 г. до нормализиране на постъпващото във водоснабдителните системи водно количество, при следния график: За с. Струмяни, с. Микрево и с. Драката – ще се спира подаването на вода за дните от петък до неделя включително, в периодите от 14:00 до 18:00 часа и от 22:30 до 06:30 часа на следващия ден. За с. Раздол – ще..

публикувано на 29.07.21 в 15:12

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще е гост на традиционният събор на Попови ливади

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 118-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на традиционния събор, организиран по този повод от Община Гоце Делчев. Съборът ще се проведе в село Попови ливади на 31 юли (събота). Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на официалната..

публикувано на 29.07.21 в 14:53

Пръскат срещу бълхи и кърлежи в Добринище и села от община Банско

От 05:00 до 14:00 часа днес, ще бъде направена обработка срещу бълхи и кърлежи в град Добринище и съставните села на община Банско - Гостун, Обидим, Места, Кремен и Филипово.  Третираните площи ще бъдат обозначени с информационни табели. Карантинният период е 24 часа.  Препоръчва се на пчеларите, които имат кошери в градини на територията на..

публикувано на 29.07.21 в 13:38

Община Разлог ще отбележи 118 години от Илинденско – Преображенско въстание

На 2-ри август се навършват 118 години от избухването на Илинденско – Преображенско –  Кръстовденското въстание, връхна точка в порива към свободата на сънародниците ни от Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя. По този повод на 2 август (понеделник) от 11:00 часа Община Разлог и НЧ „15.IX.1903-1909 г.“ организират..

обновено на 29.07.21 в 13:35

Възстановяват събора „Илинден” в Банско

На 1 август (неделя) от 12 часа, на хижа Бъндерица ще започне възроденият събор „Илинден”. Да се възстанови традицията и честването на Илинденско – Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин, е основната идея на членовете на Туристическо дружество „Вихрен”, на Спортния клуб на ветераните, на Сдружението „Национално хайдушко..

публикувано на 29.07.21 в 13:34

Банско ще бъде домакин на Международната седмица на ръчното изкуство

От 30 юли до 5 август Банско ще бъде домакин на Международната седмица на ръчното, традиционно изкуство.  Тя ще се проведе под мотото „Традиции в бъдещето и бъдеще за традициите” и в нея ще вземат участие представители на 12 държави от Източна Европа, Централна и Западна Азия и Близкия Изток.  Организатор на събитието е Международната мрежа..

публикувано на 29.07.21 в 13:12