Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Белица: "Длъжен съм да мисля за безопасността на хората"

"Но съм длъжен да мисля и за животните"

В Белица, по инициатива на кмета на общината Радослав Ревански, се състоя среща, на която присъстваха жители на общината, представители на НП "Рила", РИОСВ Благоевград и Парка за танцуващи мечки. Обсъден бе инцидентът от петък, когато мечка нападна жена по време, когато тя се е отделила от група, берачи на гъби.

Според Галина Цветкова, представител на РИОСВ Благоевград, не бива да се избързва с решението за отстрел на мечката с повода, че тя е опасна, тъй като в случая не може да се говори за умишлено нападение. Важно е да се отбележи, че берачите на гъби, както и туристите, се намират в естественото местообитание на мечките и със самото си присъствие там плашат животните, които имат леговища или се грижат за своите малки. За това, би трябвало да се изчака с решението като се вземе предвид, че и животът на мечката е точно толкова важен, колкото и на човека, защото и двете са живи същества. 

Дългогодишни планинари коментираха, че редовно някои от тях засичат мечки в гората, но обикновено на отстояние от 200 м и тогава следват някои правила, за да избегнат нападение. Оттеглят се бавно, за да покажат, че не са заплаха и не се стига до инциденти.


Кметът на Белица коментира, че няма да допусне нито той, нито гражданите на Белица, да бъдат обявени за варвари, заради отправеното в петък, веднага след инцидента, искане за отстрел. Той обясни, че не е имало дете на гърба на жената.

"В случая има нападение, и като кмет аз съм длъжен да мисля за безопасността на хората от общината, които си изкарват прехраната, като берат гъби и билки, както и туристите, които пък търсят релакс отново в планината. Но съм длъжен да мисля и за животните, които са една от емблемите на община Белица и също имат право да не бъдат обезпокоявани в техните естествени местообитания", каза кметът.

Той обяви, че ще бъде извършена проверка на това, има ли нерегистрирани кошери, които привличат мечките в търсенето им на храна.

Кметът Ревански по-рано днес е посетил ромската махала и е разговарял с хората, обяснявайки им, че когато отидат в гората, за да берат гъби или билки, трябва да вдигат шум, да се движат на групи, но и в никакъв случай да не ползват пиратки защото плашат животните. Достатъчно е на висок глас, или със звънче, да се мине по местата за бране. Трябва и да се спазват маркираните пътеки, както и да не се навлиза прекалено навътре в гората.

Представителите на Парка за танцуващи мечки обясниха, че няма как животното да бъде настанено в Парка, тъй като става въпрос за дива мечка, която не  може по никакъв начин да бъде пригодена към живот в условията в парка. 

Кметът на Белица е посетил и пострадалата жена, която е споделила, че се възстановява. Ще ѝ бъде осигурена помощ за плащане на дължими здравни осигуровки и лечение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап..

публикувано на 16.07.24 в 09:18

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:16

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното редовно..

публикувано на 16.07.24 в 09:14

Червен код за опасни горещини за четири области

Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Много горещо, с максимални температури между 37° и 42°, в София - около 37°.В четири области е обявен червен код за опасни горещини - Благоевград, Русе, Плевен и Велико..

публикувано на 16.07.24 в 07:00