Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на СИК в с. Горно Краище е подала оставка

Снимка: БГНЕС

Председателят на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица, Анифе Ибрахим Коренарска е подала оставка поради това, че в секцията не бе осигурена машина за гласуване. Кметът на община Белица обясни, че действително броят на избирателите е повече от 300 и както се изисква по закон би трябвало да има устройство за гласуване, но такова не е доставено.

В законоустановения срок са изпратени писма до РИК, но машина не е предоставена, и поради това избирателите гласуват на хартиен носител.

"Във всеки един момент съм готов да покажа и писмата, които са изпращани до РИК и да установя, че са спазени всички законови процедури", каза кметът на община Белица Радослав Ревански.

В допълнение той бе категоричен, че драма в упоменатата секция, поради липса на машина няма, хората гласуват нормално по познатия начин.

"Аз съм юрист с опит и в управлението на общината и в изпълнителната власт, като парламентарен секретар на МС, и в никакъв случай, не бих и няма да допусна нарушение на закона", категоричен бе още Радослав Ревански.

В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване.

„Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.

По направена справка на гласоподавателите от минали години броят е следния:

05.10.2014 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували. 26.03.2017 г.  брой гласоподаватели - СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували

26.05.2019 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 480 гласоподаватели – 308 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 461  гласоподаватели  - 304 гласували.

С настоящия сигнал подавам оставка като председател на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица”, е уточнено в сигнала.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап..

публикувано на 16.07.24 в 09:18

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:16

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното редовно..

публикувано на 16.07.24 в 09:14

Червен код за опасни горещини за четири области

Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Много горещо, с максимални температури между 37° и 42°, в София - около 37°.В четири области е обявен червен код за опасни горещини - Благоевград, Русе, Плевен и Велико..

публикувано на 16.07.24 в 07:00