Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско през лятото

Само след броени дни в Банско отново ще се съчетаят по неповторим начин традициите, съвременното изкуство и класическата музика.

В Туристическия информационен център ще бъде подредена изложбата на Васил Харалампиев „Светлинки от багри”, а пред него, под звъна на часовника на кулата камбанария на църквата „Света Троица”, майстори ще изработват сувенири от тъкани в петък следобед и ще ваят скулптури на лица в събота по същото време. В събота може да бъде видяна и чута и автентична фолклорна програма на музиканти-самодейци на пл.”Възраждане”.

На 17 юли 2021 г. от 19.30 часа и от 21.00 часа, ще бъдат представени на открита сцена на пл.” Никола Вапцаров“ – „КАПЕЛМАЙСТОРЪТ” и „СЛУГИНЯТА ГОСПОДАРКА“

„КАПЕЛМАЙСТОРЪТ”  е оперен спектакъл за малки и големи, в който публиката се запознава с класическия оперен оркестър и музикалните инструменти в него. „СЛУГИНЯТА ГОСПОДАРКА“ е най-популярната от оперите на Перголези, с която той става основоположник на създаването на опера–буфа – опера комедия.

До края на месец юли може да бъде посетена изложбата на художника на Банско Чавдар Тепешанов в Дома на изкуствата към Музеен комплекс Банско. В нея са подредени 80 маслени картини на майстора на четката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап..

публикувано на 16.07.24 в 09:18

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:16

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното редовно..

публикувано на 16.07.24 в 09:14

Червен код за опасни горещини за четири области

Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Много горещо, с максимални температури между 37° и 42°, в София - около 37°.В четири области е обявен червен код за опасни горещини - Благоевград, Русе, Плевен и Велико..

публикувано на 16.07.24 в 07:00