Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна инвестиция в здравната инфраструктура в община Разлог

До дни се очаква да приключи ремонтът в едно от най-значимите медицински звена – Акушеро-гинекологично и родилно отделение. Средствата за ремонт и пълна реконструкция са осигурени от общинската хазна.
Отделението е не само с нова визия, но и осигурена модерна, удобна и функционална среда за младите майки и новородените, както и за лечение на болните. 
Извършването на тези дейности и осигуряване на значим обем от средства е продукт на изпълнение на обявена амбициозна, но изпълнима и важна програма, в сферата подобряване на здравната инфраструктура, която кметът на Разлог инж. Красимир Герчев представи, когато се кандидатира през 2019. 
С последователност и отговорност тази програма се изпълнява детайлно и ползите са за хилядите пациенти, които ползват МБАЛ Разлог за здравни нужди.
Кметът на Разлог коментира:
"Имаме ясна цел и програма за модернизиране и подобряване условията за лечение и обслужване на болните в МБАЛ – Разлог. Поетапно през последните години със средства от общината бяха ремонтирани Детското, Хирургичното и Неврологичното отделение. Сега и акшуро-гинекологично и родилно. Предстои ремонт на  кухненския блок на детско отделение.
Всяка година се инвестира в лечебното заведение и стриктно се изпълнява това, което сме заложеното в програмите – всяко едно от звената на болницата да бъде приведено във вид достоен за работа и лечение".
Ремонтът в АГО е пред завършване. До десет дни се очаква да бъде напълно готово, за да може родители и пациенти да бъдат настанен в изцяло  ремонтирано отделение.
Освен това в този момент се изпълнява и ремонт на поликлиниката в Разлог, която не е реновирана повече от 30 години. 
Ще има изграден нов покрив с термопанели, поставя се изолация, което осигурява не само по-добра среда за лекари и пациенти, но и води до значителна икономия на средства за отопление. Предстои доставка и поставяне на дограма.
Една от най-значимите инвестиции в момента за МБАЛ – Разлог е закупения нов рентгенов апарат. Болницата в Разлог е лечебно заведение, което се ползва от повече от 60 000 жители на четири общини – Разлог, Банско, Белица и Якоруда.  
Особено във времето на COVID кризата преминаха стотици пациенти. Старият рентген свърши огромен обем от работа, но практически е остарял и пред заплахата във всеки момент да дефектира необратимо, бяха взети навременни мерки за закупуване на нов рентген. 
Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев благодари на колегите си кметове от съседните общини, които възприеха идеята и обединиха усилия, и също предоставиха средства за закупуване на така необходимата медицинска апаратура. 
Новият рентген е последно поколение, закупен е от водеща фирма за медицинска апаратура. 
COVID кризата показа, че диагностиката е много важна и с модерната апаратура ще има повече възможности лекарите по-точно да дават точни диагнози и лекуват пациентите.
Закупено е и приспособление за скенера в МБАЛ – Разлог,  което дава възможност за поставяне на специален контраст, който ще подкрепи работата на лекарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно с валежи от дъжд

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно и с валежи. На отделни места, главно в планинските райони, ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните.

публикувано на 25.04.24 в 05:25

Историкът Димитър Митев представи свои книги в Благоевград

По покана на филиала на Македонския Научен Институт в Благоевград и на Регионалната библиотека „Димитър Талев” в града,  тази вечер историкът доц. Димитър Митев представи 4  свои книги, свързани с темата  за Македонския въпрос. За неговото творчество говориха доц.Димитър Тюлеков и Николай Поппетров - научен сътрудник към БАН. Доц...

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Актрисата Гергана Стоянова организира среща с ученици от Кюстендил

Над 350 ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил се включиха в среща с актрисата Гергана Стоянова. Мотивационната сбирка беше с тема "Как да сбъдваме мечти". Идеята на Стоянова била да се срещне с децата, за да им разкаже какво се е случило с момичето, стояло на същите тези чинове, за да стане така, че гласът й днес да се чува по толкова..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

Природо-математическият факултет на ЮЗУ отвори врати за учители и ученици

Какви са възможностите за бъдещо професионално развитие в сферата на химията имаха възможност да разберат днес благоевградски ученици. Това стана в Деня на отворените врати на Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Според учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ специалностите по химия  крият големи възможности..

публикувано на 24.04.24 в 15:39

Бившият Междуучилищен център в Благоевград вече е енергийно ефективен

С 1 млн.500 хил.лв. частично е обновена сградата на бившия Междуучилищен център в Благоевград. Средствата са чрез европейско финансиране, в партньорство с норвежка енергийна компания. Базата обаче все още няма да се ползва като образователен център, необходими са допълнителни средства за неговото цялостно преобразуване. Това стана ясно..

публикувано на 24.04.24 в 15:03

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

7 души са задържани при спецакция в Перник

Полицията в Перник е задържала седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 ч. В нея участват служители от ОДМВР, Първо и Второ РУ и представители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал..

публикувано на 24.04.24 в 12:28