Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Завършиха първите годишни одити по горска сертификация в ЮЗДП

Приключиха първите годишни одити по Националния стандарт на България за горска сертификация, свързан с устойчиво управление на горите в обхвата на двете големи групи от стопанства – Север и Юг в Югозападното държавно предприятие. Те бяха извършени от експерти на одиторските компании „Контрол Юниън“ и „Соил Асосиейшън Сертификейшън“ в общо 6 териториални поделения, които одиторите избраха. Проверени по документи и на терен бяха държавно ловно стопанство „Арамлиец” и държавните горски стопанства в Етрополе, Пирдоп и Елин Пелин, попадащи в Група Север.  В Група Юг одиторите избраха да проверят две държавни горски стопанства -  Катунци и Разлог.

В края на одитите се очертаха общо пет по-големи несъответствия, като две от тях бяха документални пропуски, а три - теренни. Теренните несъответствия са свързани предимно с дисциплината на ползване в горите и задължителното оборудване на работниците с лични предпазни средства. Множеството наранени дървета при извоза на дървесина, запазването на останала мъртва дървесина и биотопни дървета след сечта ще са сред основните предизвикателства, с които ЮЗДП трябва да се справи в близките месеци преди насрочването на двата извънредни одита в групите. С висока ангажираност и отговорност отново трябва да се подходи към фирмите за дърводобив, които имат задължението да оборудват работниците си с лични предпазни средства в съответствие с Правилата за безопасни и здравословни условия на труд в горските територии и изискванията на Националния стандарт на България за отговорно управление на горите.

През м. юли приключи успешно и ре-сертификацията на Системата за управление на качеството по стандарта ISO 9001:2015, внедрена в ЮЗДП и всички 38 териториални поделения. Ре-сертификационният одит не откри сериозни несъответствия, но отбелязва няколко забележки, свързани с използването на средства за измерване в горите /по-конкретно висотомерите/, пропуски при попълване на регистрите за извършени проверки в стопанствата, както и неправилно разположен пожарогасител на място, което не отговаря на изискванията на българското законодателство.

През следващите месеци предстои сериозна работа по отстраняване на всички констатирани пропуски с цел подобряване и надграждане на добрите практики, които ЮЗДП прилага при стопанисване и управление на държавния ресурс и най-вече балансираното съчетание между екологичните, социалните и икономическите функции, които предприятието изпълнява.


Вижте още

Земеделска професионална гимназия в Сандански с нова придобивка

Директорът на ЗПГ "Климент Тимирязев" - Емил Терзийски и кметът на община Сандански - Атанас Стоянов, откриха поредната нова придобивка за училището - нов фитнес център, част от учебния възстановителен център, в който учениците ще провеждат учебни часове по Лечебна физкултура. Фитнесът е оборудван със съвременни фитнес уреди и предоставя отлични..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

В Перник събират опасните битови отпадъци

За втори път тази година, мобилният събирателен пункт за опасни битови отпадъци от домакинствата ще бъде в Перник. В понеделник жителите на общината могат да предават безплатно генерираните в домакинството опасни отпадъци. При предходната кампания - на 16 април, перничани са предали общо 429 кг опасни отпадъци като лекарства с изтекъл срок..

публикувано на 25.09.21 в 12:47

Богата програма в Благоевград в Европейските дни на наследството

Последната септемврийска събота на 2021 г. ще обедини в една богата програма в Благоевград  Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите. Събитието ще отбележи и една годишнина - 155 години Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, както и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове...

публикувано на 25.09.21 в 07:46

97 са новите случаи на коронавирус в Благоевград

1 904 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 7,84 процента от направените над 24 200 теста. 341 са откритите инфекции в София, следват Пловдив и Варна. В Благоевград новите случаи са 97, в Кюстендил 30,..

публикувано на 25.09.21 в 07:44

Предимно слънчево с до 27°

Днес ще бъде предимно слънчево, преди обяд над източната половина от страната с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който вечерта ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

публикувано на 25.09.21 в 07:42

Пожар край село Дъбрава

Пожар избухна тази вечер около 18 часа в землището на село Дъбрава, над Благоевград, в близост до нерагламентирано сметище.  Пожарът вече е овладян.  На място са пристигнали два екипа на пожарната, както и служители на Югозападното държавно предприятие.  Причините за пожара ще се изясняват допълнително.  "Само бързата ни реакция успя да спре..

публикувано на 24.09.21 в 19:44

Дванайста поредна изложба „Ангелина и приятели“ събра творци от Югозападна България

25 художници от Благоевград, Перник и Кюстендил откриха обща изложба в Градската художествена галерия в областния град. Събитието, което обединява творците, преминава под надслов „Аз уважавам света на другите“. Инициатор на превърналата се в традиция изложба е Ангелина Станчева, която дълги години е преподавател в Югозападния университет в..

публикувано на 24.09.21 в 18:20