Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Разлог реализира проект за осигуряване на грижа на хора в нужда

Разлог
Снимка: Магдалина Домозетска

Със сума от близо половин милион лева ще бъдат финансирани дейности „Патронажна грижа + в община Разлог.“ Проектът е част от програма  „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID 19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката”.

Целта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, във връзка с разпространението на COVID-19. Дейностите са с продължителност 14 месеца, като същинското предоставяне на здравно-социални услуги ще започнат от 01.09.2021 г. 

Ще се осигурят различен вид услуги, насочени към 46 възрастни хора и лица с увреждания и от уязвими групи, в т.ч. - лица, засегнати от COVID-19.  - психологическа подкрепа и консултиране, и подкрепа за извършване на ежедневни битови дейности (пазаруване и  заплащане на битови сметки със средства на потребителите и др.), които се предоставят за до 2 часа на ден за срок от 12 месеца.  Дейностите ще се предоставят от специализиран екип – социален работник, медицинска сестра, психолог, рехабилитатор и домашни санитари.


Вижте още

„Открита сцена за млади таланти“ с Биг Бенд – Благоевград

На 24 септември, от 17:30 часа, на площад „Македония“, Биг Бенд – Благоевград, Музикално училище „ПРЕСТО“ и Вокално студио „ФА ДИЕЗ“ ще зарадват благоевградчани и гости на града с концерт „Открита сцена за млади таланти“. Публиката ще има възможност да се наслади на изпълнения на едни от най-известните песни от световната..

публикувано на 23.09.21 в 15:48

12 915 жители на община Дупница са ваксинирани срещу Ковид 19

 Данните са предоставени от РЗИ – Кюстендил по Закона за достъп до обществена информация.  6 417 души са със завършен имунизационен цикъл, а 5 778 - с поставена първа доза. 139 са имунизираните специалисти по здравни грижи, от тях – 73-ма с две дози. 189 лекари в общината са ваксинирани, 92-ма от тях с две дози. 26 са имунизираните магистър-фармацевти,..

публикувано на 23.09.21 в 15:26

Връчват награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров

Церемония за връчване на голямата награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров ще се състои в художествената галерия в Кюстендил в началото на м. ноември, съобщи директорът на галерията Валентин Господинов.   Предвижда се националната награда за скулптура да бъде в размер на 9 000 лв. Пет хиляди лева от тях ще бъдат осигурени от община..

публикувано на 23.09.21 в 15:24

В Банско откриха Къща на занаятите

С водосвет в Банско бе открита Къща на занаятите, в която ще се изпълнява програма на Организацията на надомните работници в Източна Европа и Централна Азия. След успеха на Международната седмица на ръчното и традиционно изкуство, организирана през лятото в Банско, представителят на HNEECA за България, Виолета Златева, реализира нов проект, с който се..

публикувано на 23.09.21 в 13:35
Снимката е илюстративна

Обвинение за възрастна жена заради смъртта на куче

Възрастна жена от радомирското село Старо село ще отговаря за смъртта на куче, съобщиха от ОД на МВР в Перник. Инцидентът е от края на зимата. На 28 февруари в районното управление в Радомир бил подаден сигнал за разпръсната отрова за животни на главен път Е-79 в с. Старо село. Установено било едно мъртво куче. След извършен оглед и предприети..

публикувано на 23.09.21 в 12:19

Полицаи иззеха 45 растения от рода на конопа в Перник

Полицаите проверили гориста местност в ковачевското село Калище. На място са установени и задържани 30-годишен столичанин и 39-годишен жител на град Божурище.  Открити и иззети са 45 растения от рода на конопа с височина до 2,5 м. Двамата са се движели с лек автомобил с регистрационни табели от друго моторно превозно средство.  Мъжете са били задържани..

публикувано на 23.09.21 в 11:06

В Перник събраха над 6 000 лева от благотворителен базар

6 033 лв. са събрани от продажбата на книги на проведения през този месец благотворителен базар в Перник. Той бе организиран от фондация „Богданова и Данаилова” със съдействието на община Перник, а събраните средства са предназначени за лечението на седем болни деца.  Към инициативата се е присъединил 1”а” клас в Десето основно училище „Алеко..

публикувано на 23.09.21 в 11:03