Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Многожанров фестивал на хората с увреждания започна в Перник

Снимка: Елена Тамакярска, БНР

Над 2000 са участниците в 14-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания с участие на Балканските народи, който започна днес в Перник. Той се организира от Съюза на инвалидите в България с подкрепата на Агенцията за хората с увреждания и Община Перник.

В продължение на два дни на откритата сцена в кв. „Църква” хора с увреждания от цялата страна ще представят пред публика артистичните си умения. Нито горещините, нито дългия път попречиха на хората, дошли и от най- отдалечените краища на страната да съпреживеят празника. Ето какво казаха част от тях

:„Ние сме от Средец, Бургаска област. Идваме тук вече за шести път. Много ни е хубаво, много ни е приятно, много са гостоприемни. Плюс това и групата много добре се представяме. Тук като сме дошли без медал не сме си отишли.”

„От село Крушовица, област Враца сме- клуб на хората с увреждания. Имаме песни, стихотвореения, които ще изпълним. Приятна е обстановката. Приятели срещаме, запознаваме се”.

Целта на проявата е да  помогне за социалната интеграция на хората с увреждания, да се насърчи техният талант. Те имат необходимостта да бъдат забелязани, мотивирани  и подкрепени от обществото,  каза председателят на местната организация Анита Тараланска.

Фестивалът е с конкурсен характер.

Участниците се оценяват от жури, председателствано от естрадната певица Мими Иванова:

„Дай, Боже, и хората без увреждания да умеят да се веселят, да имат такъв висок дух, както тези хора. Погледнете ги. Колко са щастливи затова, че ще преживеят това събитие и ще видите как танцуват, как пеят, как се радват на живата”, каза Мими Иванова.


Вижте още

Паметен знак ще напомня за посещенията на Юрий Гагарин в Перник

Първият космонавт е гостувал два пъти миньорския град- през месец май 1961 и на 14 юни 1966 година, като при второто му посещение е бил обявен за почетен гражданин на Перник. Инициативата за паметната плоча е на руския клуб „Встреча”, който се ангажира и с изработването й, а поводът е 60- годишнината от първия полет на човек в космоса. Паметният знак ще..

публикувано на 23.09.21 в 19:16

Ремонтират подлезите в Перник

Започна ремонтът на два от шестте подлеза, за които община Перник бе обявила обществена поръчка, съобщиха о общинския пресцентър. Фирмата изпълнител вече работи в съоръженията при кв. „Караманица“ и съоръжението в близост до бл. 73 на ул. „Софийско шосе“. Останалите четири подлеза, на които предстои да започне работата са в района..

публикувано на 23.09.21 в 17:56

След сигнал на евродепутата Андрей Новаков ЕК започва проверки за неправомерни глоби на български шофьори

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей..

публикувано на 23.09.21 в 17:53

В Кюстендил деца рисуват на тема "Моят талант, вдъхновен от моя учител"

Обединеният детски комплекс /ОДК/ в Кюстендил организира конкурс за детска рисунка на тема "Моят талант, вдъхновен от моя учител". Целта на конкурса е да открие и стимулира детските таланти в областта на изобразителното изкуство, да развива детското въображение и индивидуалност и да фокусира вниманието на децата върху ролята на учителите в..

публикувано на 23.09.21 в 16:17

„Открита сцена за млади таланти“ с Биг Бенд – Благоевград

На 24 септември, от 17:30 часа, на площад „Македония“, Биг Бенд – Благоевград, Музикално училище „ПРЕСТО“ и Вокално студио „ФА ДИЕЗ“ ще зарадват благоевградчани и гости на града с концерт „Открита сцена за млади таланти“. Публиката ще има възможност да се наслади на изпълнения на едни от най-известните песни от световната..

публикувано на 23.09.21 в 15:48

12 915 жители на община Дупница са ваксинирани срещу Ковид 19

 Данните са предоставени от РЗИ – Кюстендил по Закона за достъп до обществена информация.  6 417 души са със завършен имунизационен цикъл, а 5 778 - с поставена първа доза. 139 са имунизираните специалисти по здравни грижи, от тях – 73-ма с две дози. 189 лекари в общината са ваксинирани, 92-ма от тях с две дози. 26 са имунизираните магистър-фармацевти,..

публикувано на 23.09.21 в 15:26

Връчват награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров

Церемония за връчване на голямата награда за скулптура на името на академик Иван Лазаров ще се състои в художествената галерия в Кюстендил в началото на м. ноември, съобщи директорът на галерията Валентин Господинов.   Предвижда се националната награда за скулптура да бъде в размер на 9 000 лв. Пет хиляди лева от тях ще бъдат осигурени от община..

публикувано на 23.09.21 в 15:24