Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград с втори американски университет – ще подготвя атлети и футболисти на световно ниво

6
Снимка: Елеонора Тахова

Втори американски университет идва в Благоевград. American soccer university, който подготвя атлети и футболисти на световно ниво, вече търси място в града, където да изгради своята база. Това стана ясно на среща на стадион "Христо Ботев", където бяха представени стартиращите съвместни дейности между универитета, ФК "Пирин" и Община Благоевград.

"Първите 30 спортисти от САЩ, Африка и Мексико вече са в Благоевград и тренират с футболистите на стадиона на "орлетата" по съвместния ни спортен проект. Ние от Soccer university разполагаме с много добър треньорски състав и заедно с ФК "Пирин" можем да бъдем полезни за бъдещото им професионално развитие. Идеята обаче далеч надхвърля партньорство за обмен на футболисти. Искаме университетът ни да има филиал в Благоевград и точно тук да бъде нашата база за Европа - дългосрочно", казаха на пресконференцията Кийт Коул и Мат Драйвър от American soccer university.

"Това означава, че този град отново се качва на картата като "академичен град". Проведени са срещи с АУБГ, както и с ЮЗУ "Неофит Рилски", които приемат приятелски футболния университет от САЩ. Всички ние сме обединени, за да постигнем нещо положително. Въпрос на време е те да имат своята база тук, в Благоевград", каза кметът Илко Стоянов. По думите му в момента се изготвя Планът за интегрирано развитие на Община Благоевград, където е заложено изграждането на спортни терени, както и многофункционална спортна зала и атлетически писти. След като бъде приет Планът за възстановяване, Община Благоевград ще има готовността да започне да финансира и да изгражда нови съоръжения.

В следващите седмици предстои да бъдат осигурени още терени за тренировка на детската школа, гостите и футболистите на "Пирин".

"Целта ни е не само деца и студенти от Америка да идват тук да тренират, а да направим Благоевград център на световен клас атлети, на световен клас футболисти и да продължаваме да развиваме тази програма с Кийт Коул, отговорник по учебната дейност, Мат Драйвър, отговорник по футболните въпроси, както и с American soccer university. Сигурни сме, че те ще останат за дълъг период тук, благодарение на помощта на нашите партньори от Община Благоевград. Благоеград ще бъде център, в който ще съединим образованието и спорта", каза изпълнителният директор на ФК "Пирин" Таско Тасков. 

Предстои образователната част на програмата да се разшири и с гимназисти, които да дойдат да учат тук и да тренират спорт, не само футбол.

И в икономически план това партньорство има светкавичен резултат, подчерта Таско Тасков.

"Доста от родителите на момчетата вече са тук и започнаха да ползват хотелите в града и да си харчат парите тук", допълни той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава гасенето на пожара в Невестинско

Продължава  гасенето на пожара, разразил се в района на село Църварица, община Невестино. Той е обхванал площ от около 400 дка. 40 дка от тях са иглолистна гора, опожарена  от върхов пожар. Засегнати са изоставени постройки. Към този момент няма опасност за населението,  казаха от полицията в Кюстендил. На място е съсредоточен голям ресурс от..

публикувано на 03.08.24 в 09:42

Планините Славянка, Малешевска и Пирин продължават да горят

Пожарът, който избухна вчера в района на Кресненското дефиле е потушен късно снощи, каза за Радио Благоевград кметът на община Кресна Николай Георгиев. Районът остава под активно наблюдение. Усилията са насочени към справянето с огнената стихия в планините Славянка, Малешевска и Пирин в района на село Сенокос. Общините Симитли и Струмяни остават в..

публикувано на 03.08.24 в 06:46

Пожар в Кресненското дефиле

Нов пожар е избухнал в Кресненското дефиле между жп спирка "Пейо Яворов" и първият тунел посока Благоевград.  Пожарната и полицията призовават за помощ само от добре оборудвани доброволни.

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Пожар гори в Невестинско

Пожар гори на територията на община Невестино. Огънят е обхванал площ от 100 дка.  На около 20 дка от тях пожарът е върхов и е обхванал горски масив. Първоначално огънят е бил локализиран, но след това се е възобновил и се е разраснал, съобщиха от полицията в Кюстендил. На място работят четири противопожарни екипа, има и екип на Държавно горско..

публикувано на 02.08.24 в 17:31

На колене пред паметника „Илинден“ в местността Предел

С възпоменателна церемония и военен ритуал по полагане на венци и цветя, с участието на Трето бригадно командване-град Благоевград, с началник щаба полк. Николай Николов, ръководството на Община Разлог, признателни граждани и гости, отбелязаха 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Церемонията..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Джартов: Няма пожари, които да предпоставят опасност за населени места

Сложна остава ситуацията с пожарите, които горят в българските планини - в Пирин, в Малешевската планина на границата със Северна Македония, и в Славянка, на границата с Гърция, пише БНР.  Пожарът в Пирин е обхванал около 6000 декара иглолистна гора Заради пожара над село Сенокос, община Симитли, където вчера се наложи хората да бъдат евакуирани,..

публикувано на 02.08.24 в 15:31

Югозападните общини обединяват сили заради отпадъците

Преодоляването на проблемите при въвеждането на новия модел за определяне размера на такса „битови отпадъци“ изисква обединяване на капацитета на общините, заявиха категорично кметовете от Сдружението на Югозападните общини, които проведоха работна среща в Благоевград. Инициативата е провокирана от множеството нерешими въпроси, пред които..

публикувано на 02.08.24 в 14:54