Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният съд в Благоевград остави в ареста обвиняемия за опожаряването на "Купола"

| обновено на 09.09.21 в 16:30
4
Снимка: Елеонора Тахова

Районният съд в Благоевград остави в ареста обвиняемия за пожара в центъра на града Орлин Соколов от Дупница. По думите на единия от адвокатите на задържания – Албина Анева, съдия Георги Янев е счел, че общественият интерес трябва да надделее и че са причинени значителни имуществени вреди.

"Съдът прие, че има голяма степен на вероятност за съпричасност на нашия клиент към деянието. Ще обжалваме. Гледането на мярката е насрочено за другия четвъртък от 14:30 часа. За мен липсват категорични доказателства, че точно моят клиент е авторът на това деяние. Той не е разпознаван, не се установява дали в същата вечер е бил в заведението, по него няма следи от запалителна течност. За нас категорично няма данни за неговата съпричастност. Той е дал подробни обяснения къде е бил във въпросната вечер, но категорично няма никакво разпознаване. Той няма присъди, има едно наказание през 2010 година, за което е реабилитиран. Син е на бившия председател на Районен съд – Дупница. Причината да тръгне към сръбската граница е, че е бил поканен на гости при негов близък в Димитровград", заяви адвокат Албина Анева.



"По предоставените записи от камерите няма направена лицева експертиза, която категорично да установи, че някое от лицата е задържаното лице. По делото не е направена пожаро-техническа експертиза, която да установи дали пожарът е възникнал в или извън сградата. Има разпитани лица и протоколи от показания", допълни другият адвокат на обвиняемия Васил Глинджурски.


По думите на прокурора по делото Красимир Тодоров, според обвинението са налице безспорни доказателства, че лицето Орлин Соколов е извършител на този палеж.

"В това производство ние трябва да докажем, че съществува обосновано предположение и че той е действителният извършител", допълни прокурорът.

Видео




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21

ОИК - Дупница за втори път прекрати правомощията на кмета на село Бистрица

 Причината е регистрирана на негово име и незаличена фирма.  Първото решение за отстраняване на Христо Христов от кметския пост беше отменено от Кюстендилския административен съд.  Сега  отстраняването на кмета са подкрепили 6 от 9-мата членове, а трима са били против. С това е изпълнено указанието на  съда  за гласували положително поне 2/3 от..

публикувано на 13.07.24 в 08:43

Традиционният църногорски събор „В сърцето на Граово” започва днес

 Народният празник се организира за шеста поредна година. Очаква се в него да се включат хиляди посетители и изпълнители. Над 20 часа фолклорна програма с над 800 изпълнители очаква гостите на събора през днешния и утрешния ден. Под мотото „Среща на поколенията” на сцената ще пеят и танцуват над 800 изпълнители от различни области в страната. Сред..

публикувано на 13.07.24 в 08:41

Днес отново ще бъде слънчево и горещо

 След обяд над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България - умерен от североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40° градуса. В планините ще бъде слънчево и топло, след обяд над източните райони с купеста облачност, но..

публикувано на 13.07.24 в 08:36

Възстановено е движението в района на Кресенското дефиле

Възстановено е движението по пътя Благоевград-Кресна в района на Кресенското дефиле, където по-рано днес аварира тежкотоварян автомобил. До 21 часа се ограничава движението на камиони над 12 тона по отделни пътни участъци. Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи..

публикувано на 12.07.24 в 19:09