Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Храмът "Св. Параскева" в село Скребатно е напълно обновен

С обновен църковен дом жители и гости на село Скребатно, община Гърмен ще посрещнат храмовия празник на 14 октомври. Тогава Православната църква почита Деня на Света Параскева. 

Инициатори на реновирането на църквата в селото са кметството на село Скребатно, Православния информационен център на Неврокопска света митрополия и Движение „Ние – жените“ – Благоевград с председател Здравка Чимева. 

Ремонтът на храма "Св. Параскева" стана възможен благодарение на спонсори и организации, на които сме благодарни, каза за Радио Благоевград кметът на селото, Искра Авдикова. 

Църквата е една от най-старите в региона. Православният храм е изогрфисан от банските иконописци Молерови. 

На 14 октомври село Скребатно ще отбележи и празника на населеното място, каза кметът Искра Авдикова. На този ден заедно ще празнуват християни и мюсюлмани, както и досега. 


Галерия

Вижте още

Нова родолюбива инициатива в Сандански

В навечерието на 109-годишнината от освобождението на Свети Врач, Община Сандански преобразява автобусните спирки в града. Националните ни светини Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Гоце Делчев, Георги Бенковски, Иван Вазов и техните завети „оживяват“, като ни напомнят за героичното ни историческо минало и неговите уроци. До..

публикувано на 17.10.21 в 18:49

За българските медии у нас и по света

"Медии и истина" – това е темата на Световната среща на българските медии, която започна днес в Рилската Света обител. Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА. Основните проблеми на медийния сектор по света са заложени като четири тематични панела. Те са свързани с истинските и..

публикувано на 17.10.21 в 15:12

Разяснителна кампания за машинното гласуване в Благоевград

Стартира разяснителна кампания за машинното гласуване в Благоевград Жителите на Благоевград и малките населени места в общината ще имат възможност да се запознаят с процеса на машинното гласуване. За тази цел ще бъдат осигурени специализирани устройства с инсталирана демоверсия. Демонстрации ще има в Благоевград и в част от селата в..

публикувано на 17.10.21 в 14:55

Светлан Стоев: Право е на българите от Северна Македония да създадат своя партия

"Създаването на партия на българите в Република Северна Македония е право на живеещите там наши сънародници. Това е единственият и правилен път да постигнат своето утвърждаване". Коментарът е на служебния министър на външните работи Светлан Стоев, по повод изказването на председателя на фондация „Македония“  –  Виктор Стоянов, че в скоро време..

публикувано на 17.10.21 в 14:26

Министър Денков: Финансовата стабилност на училищата е гарантирана

Няма опасност за финансовата стабилност на учебните заведения заради поети допълнителни санитарни ангажименти. На този етап работодателите в сферата на училищното образование могат да бъдат спокойни. Така образователният министър, Николай Денков коментира опасенията на някои училищни директори, че могат да останат без средства. Министърът..

публикувано на 17.10.21 в 14:20

Симеон Сакскобургготски: Оптимист съм за политическото бъдеще на страната

Бившият български премиер Симеон Сакскуборгготски откри официално 16-ата Световна среща на българските медии. Тя се провежда в Рилския манастир и е организирана от БТА. Преди началото на форума той изрази оптимизъм относно стабилизиране на политическата обстановка в страната след изборите на 14-и ноември и възможността за съставяне на..

публикувано на 17.10.21 в 14:06

Движението по пътя Симитли – Банско е нормализирано

Авариралият по-рано през деня в местността Предел тежкотоварен камион  е изтеглен от пътното платно. От Областно пътно управление-Благоевград призовават шофьорите да се движат с повишено внимание. В някои участъци пътната настилка е мокра, най-вече по усойните места и в близост до мостови съоръжения.

публикувано на 17.10.21 в 13:31