Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци събраха над 1000 чувала с боклук около река Струма


 Почистването беше организирано от неправителствена организация, занимаваща се с производство на биохрани.  "Почистваме правим редовно, но е необходимо да намерим източника и да разберем какво се случва и защо реките ни са в такова състояние. Днес правим официално почистване, но целта ни в бъдеще да няма толкова боклуци в реките. Стотици са хората, които участват, в акцията се включиха и около 400 души от ромския квартал, откъдето преминава един от притоците на Струма", каза една от организаторките, Людмила Добрева.  "Направихме си експеримент. На всяка минута оттук, по течението на реката, преминава бутилка, или някакъв друг отпадък", разказаха участници в почистването. От един от притоците на Струма днес те извадиха части за половин автомобил, телевизори, тоалетни чинии, всякакви битови отпадъци. "Намерихме 10 бутилки от 5 литра с употребявано олио", разказаха още участниците.   В организацията на акцията участва и Община Кюстендил. Осигурени бяха материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук. Пластмасовите и стъклени отпадъци се събираха в отделен цвят чували и бяха транспортирани до пунктовете за вторични суровини. Със набраните средствата ще бъде подкрепено детското отделение на болницата в града. В следващите дни ще бъде ясна и сумата, с която ще бъде подпомогната дейността на детското отделение.

Вижте още

Нова родолюбива инициатива в Сандански

В навечерието на 109-годишнината от освобождението на Свети Врач, Община Сандански преобразява автобусните спирки в града. Националните ни светини Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Гоце Делчев, Георги Бенковски, Иван Вазов и техните завети „оживяват“, като ни напомнят за героичното ни историческо минало и неговите уроци. До..

публикувано на 17.10.21 в 18:49

За българските медии у нас и по света

"Медии и истина" – това е темата на Световната среща на българските медии, която започна днес в Рилската Света обител. Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА. Основните проблеми на медийния сектор по света са заложени като четири тематични панела. Те са свързани с истинските и..

публикувано на 17.10.21 в 15:12

Разяснителна кампания за машинното гласуване в Благоевград

Стартира разяснителна кампания за машинното гласуване в Благоевград Жителите на Благоевград и малките населени места в общината ще имат възможност да се запознаят с процеса на машинното гласуване. За тази цел ще бъдат осигурени специализирани устройства с инсталирана демоверсия. Демонстрации ще има в Благоевград и в част от селата в..

публикувано на 17.10.21 в 14:55

Светлан Стоев: Право е на българите от Северна Македония да създадат своя партия

"Създаването на партия на българите в Република Северна Македония е право на живеещите там наши сънародници. Това е единственият и правилен път да постигнат своето утвърждаване". Коментарът е на служебния министър на външните работи Светлан Стоев, по повод изказването на председателя на фондация „Македония“  –  Виктор Стоянов, че в скоро време..

публикувано на 17.10.21 в 14:26

Министър Денков: Финансовата стабилност на училищата е гарантирана

Няма опасност за финансовата стабилност на учебните заведения заради поети допълнителни санитарни ангажименти. На този етап работодателите в сферата на училищното образование могат да бъдат спокойни. Така образователният министър, Николай Денков коментира опасенията на някои училищни директори, че могат да останат без средства. Министърът..

публикувано на 17.10.21 в 14:20

Симеон Сакскобургготски: Оптимист съм за политическото бъдеще на страната

Бившият български премиер Симеон Сакскуборгготски откри официално 16-ата Световна среща на българските медии. Тя се провежда в Рилския манастир и е организирана от БТА. Преди началото на форума той изрази оптимизъм относно стабилизиране на политическата обстановка в страната след изборите на 14-и ноември и възможността за съставяне на..

публикувано на 17.10.21 в 14:06

Движението по пътя Симитли – Банско е нормализирано

Авариралият по-рано през деня в местността Предел тежкотоварен камион  е изтеглен от пътното платно. От Областно пътно управление-Благоевград призовават шофьорите да се движат с повишено внимание. В някои участъци пътната настилка е мокра, най-вече по усойните места и в близост до мостови съоръжения.

публикувано на 17.10.21 в 13:31