Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Природният газ поскъпва с 36.2%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Природният газ поскъпва с 36.2 процента. Дори и при този скок, цените у нас ще са с 26-30 на сто по-ниски от тези на европейските борси, каза изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов:
"Това се постига в резултат на сключените договори и съставният микс, по който "Булгаргаз" ценообразува. Всички ползи от двата договора се прехвърлят към потребителите, към клиентите на "Булгаргаз", към българската индустрия. Към настоящия момент, сумите, които са заплатили за газ, са със 180 милиона лева по-малко в сравнение със сумите, които биха заплатили за доставки, в случай че закупуваха цените по цени на европейски газови пазари".

В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, посочват от КЕВР. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.


Вижте още

11 нови случая на COVID-19 в Благоевград

236 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 4,3% от направените 5478 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  Най-много са новите случаи в София - 110, като следват областите Бургас - с 15 и Пловдив - с 13 новоинфектирани.  През последното денонощие са били поставени 728..

публикувано на 27.05.22 в 07:08

До 28 градуса днес,слънчево

Днес ще е предимно слънчево. Следобед над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Максималните температури ще са между 23° и 28°.

публикувано на 27.05.22 в 07:03

Нови детски градини и нови електробуси в Благоевград

Нова детска градина, която ще приема децата в кв. „Освобождение“, ще бъде изградена от Община Благоевград. Така на практика ще бъде решен дългогодишен проблем, тъй като до този момент детско заведение в района липсва. Още две детски градини ще бъдат построени на територията на града. Едната от тях ще бъде в ж.к. „Ален Мак“ (до IX ОУ), а другата на..

публикувано на 26.05.22 в 18:19

Четвъртокласници от Благоевград без затруднения при Националното външно оценяване

Доволни и щастливи бяха четвъртокласниците от Второ основно училище „Димитър Благоев“ в областния център на Пиринско, след края на Националното външно оценяване по български език и литература, което се проведе днес. Учениците споделиха за Радио Благоевград, че подготовката им в училище е била напълно достатъчна, за да покажат добри знания и умения...

публикувано на 26.05.22 в 15:51
Съдебната палата в Перник

Ден на отворените врати ще се проведе на 27 май в Съдебната палата в Перник

В  рамките на инициативата ще бъде закрита проведената в сътрудничество с Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Десетокласници от гимназията ще представят подготвен от тях  симулативен съдебен процес. По- рано през деня ще..

публикувано на 26.05.22 в 15:34

Разглеждат проблемите в горския сектор

Проблемите в горския сектор бяха обсъдени на среща в Югозападното държавно горско предприятие (ЮДЗП) в Благоевград, на която присъства и зам.-областният управител на Кюстендилска област Любомир Терзийски.  В срещата участваха зам.-министъра на земеделието Валентин Чамбов, областният управител на Перник Кирил Стоев, директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов и..

публикувано на 26.05.22 в 14:40

Новоназначени войници положиха клетва в Благоевград

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначените служители в Бригадно командване-Благоевград се проведе днес на строевия плац. Под звуците на военни маршове 15 млади мъже и 5 жени се врекоха във вярност към род и Родина. Строя прие командира на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов. В словото си той приветства..

публикувано на 26.05.22 в 14:25