Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОбС – Кюстендил ще гласува купуване на техника за смет

Снимка: Община Кюстендил

Купуването на нова техника за подобряване услугите по сметоизвозване, сметопочистване и зимно поддържане на уличната мрежа в Кюстендил, ще гласува Общинският съвет в Кюстендил на заседанието си в четвъртък, съобщиха от там. За целта са предвидени 128 хиляди лева. 
С над 20 000 лева от собствени средства, приходи от продажба на общинска собственост ще бъде допълнена сумата за поставяне на нови автобусни спирки на ключови места с голям пътникопоток на територията на града. За новите автобусни спирки са предвидени общо 378 000 хиляди лева. Поставянето на нови спирки е част от реализирането на новата транспортна схема на Общината, въпреки че градският транспорт в Кюстендил не работи от повече от 20 години. 
Отпускането на тези средства ще стане с вътрешни компенсирани промени по бюджета на Общината. Промените се правят с цел пълното оползотворяване на средства от икономии в резултат на проведени обществени поръчки и отпаднали обекти, заложени в първоначалния списък с капиталови разходи, казаха от Общинския съвет.
Предвижда се за основен ремонт на покрива на сградата на Центъра за подкрепа и личностно развитие, където не са правени ремонти повече от 30 години, да бъдат отпуснати над 218 000 лева, които ще бъдат и за поставяне на топлоизолация на фасадата. Дофинансирани ще бъдат реконструкции на улични водопроводи в селата в общината, спешни текущи ремонти на сградата на Езиковата гимназия в града.

Вижте още

Негодна вода за пиене в село Кралев дол

Водата в пернишкото село Кралев дол е мътна и не е годна за пиене, съобщиха от ВиК – Перник. Село Кралев дол се водоснабдява от местни водоизточници. Заради обилните валежи от вчера водата е силно замътена и не е годна за пиене. Почти кална вода влиза в резервоара, каза управителят на ВиК – Борислав Иванов. До нормализиране на ситуацията..

публикувано на 07.12.21 в 16:33

Претендентите за Спортист на годината на Благоевград

Председатели и треньори на 24 клуба дадоха своите номинации за „Спортист на годината“ в категориите: „Мъже и жени“, „Юноши и девойки до 18 години“, „Отбор на годината“, „Треньор на годината“ и „Феърплей“. Спортни журналисти от благоевградски медии също попълниха анкетни карти. 21 спортисти в различни видове спорт получиха точки в анкетата, а ето и..

публикувано на 07.12.21 в 14:38

Атрактивни надписи красят село Баня

Обемни букви с името на Баня вече красят едно от най-оживените кръстовища в селото. От няколко дни, красивият надпис "БАНЯ" радва както всички жители и гости на Баня, така и онези, които преминават през селото в посока Разлог, Банско или Велинград. Визията на буквите символизира водата като извор на живот, чистота и не на последно място изобилието от..

публикувано на 07.12.21 в 13:31

Благоевградската общественост почете паметта на Никола Вапцаров

Дъждът и лошото време не попречиха на представители на местната и държавната власт, на политически партии и на културните институции, да сведат глава пред живота и творчеството на Никола Вапцаров. На 7-и декември се навършват 112 години от рождението на поета. Ритуалът по поднасяне на цветя се състоя пред барелефа на поета, пред сградата на Драматичен..

публикувано на 07.12.21 в 12:58

По-високи нива на Струма и Места заради валежите

С 40 см. са се покачили нивата на реките Струма и Места в най- ниските точки край Марино поле и Хаджидимово вследствие на обилните валежи. Обастният управител на Благоевград е разпоредил денонощно наблюдение на язовирите и критичните речни участъци.  От Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ информираха, че най-високо е..

публикувано на 07.12.21 в 12:37

56 с COVID-19 в област Кюстендил

През вчерашния ден в област Кюстендил са поставени 148 дози, а лицата със завършен ваксинационен цикъл са 31 535. 14-дневната заболяваемост в Кюстендилска област е 382,44 на 100 хил. души население. По общини е съответно: Бобов дол – 307,3; Бобошево – 271,6; Дупница – 491,2; Кочериново – 209,3; Кюстендил – 384,5; Невестино – 459,7;..

публикувано на 07.12.21 в 11:51

Намалява броят на болните с COVID-19 в област Благоевград

Продължава намаляването на броя регистрирани случаи на COVID-19 в област Благоевград. За миналата седмица регистрираните нови случаи са 602, със 160 случая по-малко от предходната седмица. 2099 души са под домашна карантина, съобщи за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева от РЗИ – Благоевград.  Настанените за лечение в болници са 278, на..

публикувано на 07.12.21 в 11:22
Подкасти от БНР