Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани

"Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите". Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и подчерта:

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%".

Донев обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск:

"Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права". 

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер и добави:

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта". 

В предаването "Неделя 150" Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. ... Екстремно харчене на пари (от излишъка - б.р.) в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И тази година децата на Благоевград ще се обучават в Лятна академия

И тази година Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще организира Лятна академия, съобщи на пресконференция директорът, Богдана Костадинова. Лятната академия ще започне на 17 юни и ще продължи до 23 август. На 10 юни започва подаването на заявления за участие в академията. След тази дата всеки, който иска да включи..

публикувано на 03.06.24 в 19:58

Доживотна присъда за майката от Сандански, убила двете си деца

Петчленен състав на Окръжния съд в Благоевград призна за виновна К. Д. в това, че на 19.11.2020 г. в апартамент на къща, находящ се в гр. Сандански, умишлено е умъртвила повече от едно лице – малолетната си рождена дъщеря и малолетния си рожден син, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост - престъпление по..

публикувано на 03.06.24 в 19:25

Община Банско и Община Виница ще продължат сътрудничеството си

Община Банско и македонската Община Виница ще развиват и надграждат партньорските си отношения – така може да се обобщи дискусията на кметовете Стойчо Баненски и Миле Петков. Кметовете и техните екипи обсъдиха на среща в Банско възможностите за продължаване на многогодишното сътрудничество на двете общини, през което са реализирани редица..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Протест затвори пътя до благоевградското село Изгрев

50-ина жители на благоевградското село Изгрев излязоха на протест и затвориха достъпа до населеното място. Недоволството на хората е заради сметището, а проблемът е от години. Първоначално протестиращите влязоха в пререкания с полицията, защото блокираха кръговото кръстовище преди селото, а разрешението за протест е в началото, до табелата...

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Нарушено водоподаване в село Мосомище

От 04.06. до 28.06 ще бъде извършен ремонт на уличен водопровод в с. Мосомище, община Гоце Делчев. В рамките на този период, от 09:00 ч. до 16:00 часа, водоподаването ще бъде нарушено. За улесняване на работния процес е необходимо живущите в този район да преместят личните си моторни превозни средства. От ВиК Благоевград апелират жителите на..

публикувано на 03.06.24 в 14:28

"Чиста Струма RUN" ще се проведе за поредна година

Благотворителна обиколка със специално подбран маршрут по бреговете на реките Струма и Банщица, организира за пореден път на 23 юни сдружението "Чиста Струма". Събраните средства от бягането ще бъдат вложени в регулярното почистване, сортиране и транспортиране на отпадъците от замърсените реки в района на Кюстендил. Надпреварата и през тази година..

публикувано на 03.06.24 в 13:41

В Благоевград пристигнаха бюлетините за изборите 2 в 1

272 550 са бюлетините за членова на Европейския парламент, 304 000 са за гласуване на изборите за народни представители. Изборните книжа за 1 Многомандатен изборен район – Благоевград пристигнаха малко след 11 часа. Те ще се съхраняват в помещение до Музея на водата. Камионът с бюлетините бе посрещнат от председателя на РИК, Мартин Бусаров и..

публикувано на 03.06.24 в 12:53