Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Благоевград със стратегия за развитието на туризма

Мащабно подобряване на инфраструктурата, екологичен, балнеоложки, фестивален и културен туризъм са част от акцентите в нея. Екип от експерти в Община Благоевград разработи иновативна и широкообхватна стратегия за развитието на туризма в града и малките населени места. Тя обхваща периода 2021 г. – 2027 г. и е създадена на база добри практики за развитие на туризма на световно и европейско ниво.Сред обектите, заложени за развитие или изграждане са: Археологически парк – АМ „Струма“, „Комплекс Римска вила“, Културен и етнографски комплекс ,,Вароша“, Обсерваторията в парк „Ловен дом“, Регионален исторически музей – Благоевград, Летен театър – Благоевград и други. В Стратегията са предвидени още изграждане на велопътеки за планинско колоездене, обособяване на нови екопътеки, обособяване на Панорамна площадка за наблюдение в района на Кръста, облагородяване на паркова зона – Розариум – Ловен дом – Зоопарк, както и други инфраструктурни туристически обекти.Община Благоевград ще насочи усилията си и към възстановяване функционирането на „Аквапарк“ – Благоевград, както и пълноценно оползотворяване на наличните минерални води в района, което да послужи за основа за развитие на балнеотуризъм.

Вижте още

Рекордно ниска температура за тази зима е измерена в Трън

Рекордно ниска температура за тази зима е измерена в Трън рано тази сутрин. Термометърът е отчел – 25 градуса по Целзий, съобщи наблюдателят към НИМХ Кирил Марков. Високото котловинно поле и проникването от североизток на студени потоци по течението на река Ерма превръщат Трън в най-студената точка в България, каза Кирил Марков, който е наблюдател в..

публикувано на 25.01.22 в 16:25

ЮЗДП ще осигури дърва за огрев на достъпни цени

Комплекс от мерки и проактивни действия за своевременно осигуряване на достъпни цени на дърва за огрев на населението през 2022 г. предприема Югозападното държавно предприятие. До 31 януари на директорите на териториалните поделения на ЮЗДП е разпоредено да инициират срещи с кметовете на съответните общини за уточняване на реда и начина за продажба..

публикувано на 25.01.22 в 16:20

Областният управител на Благоевград се срещна с немски инвеститор

Областният управител на Благоевград Валери Сарандев се срещна с изпълнителния директор на немска компания, заявила интерес да строи завод в Благоевград. На срещата присъстваха и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в Мюнхен Стефан Йонков и бившият областен управител Николай Шушков, чиято е и заслугата, инвеститорът да..

публикувано на 25.01.22 в 15:03

Общинският съвет в Дупница заседава онлайн в петък

Неприсъствена ще бъде първата сесия за 2022г. на Общинския съвет в Дупница, насрочена за 28 януари. В дневния ред са включени 11 точки. Сред тях е приемане на Годишна програма за общинската собственост. Ще бъде избран новият управител на ВиК Красимира Иванова. Предложено е продължаване договора на прокуриста на Общинската болница Мария..

публикувано на 25.01.22 в 14:50

Въвеждат вечерен час за учениците в Перник

Въвеждането на вечерен час за учениците обсъждаха на проведения днес Областен кризисен щаб в Перник. Становището, около което се обединиха участниците в заседанието бе, че на този етап не се налага въвеждането на други допълнителни мерки. Няма драстични промени в ситуацията в Перник, заяви директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. Той..

публикувано на 25.01.22 в 13:43

Празнично шествие за Освобождението на Кюстендил

С празнична програма ще бъде отбелязано Освобождението на Кюстендил – 29 януари, съобщиха от отдел „Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. В събота в 11:00 часа, ще започне празнично шествие с маршрут от площад „Велбъжд“ до паметника на Ильо Войвода. Пред гранитния монумент ще бъде произнесено слово, а след това ще бъдат поднесени венци и..

публикувано на 25.01.22 в 13:23

Жълт код за студено време в Благоевград

Времето във вторник, 25 януари, е студено, минималните температури сутринта бяха между минус 6 и минус 11 градуса. През деня температурите леко се повишиха и са между минус 4 и плюс 1 градуса, за София - минус 3, сочи прогнозата на НИМХ. Жълт код за студ е обявен за 5 области в Югозападна България - София-град, София-област, Перник, Благоевград и..

публикувано на 25.01.22 в 11:47
Подкасти от БНР