Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата от село Полето първа дефилира на "Симитлия" – 2022

Тазгодишното издание на фестивала "Симилия – древната земя на кукерите" възстанови прекъснатата през миналата година – заради епидемичната обстановка – традиция на този голям празник на кукерските и маскарадни игри. В него своята интерпретация на традициите тази година представят 16 групи от общината, Благоевград, с. Пиперков чифлик, с. Вискяр, с. Варвара, сдружение „Тунджа“ от село Александрово, община Павел Баня...
Фестивалната програма започна със закъснение заради желанието на организаторите на стадиона в Симитли да бъдат допускани само участници и гости, които имат зелен сертификат или представят негативен COVID-тест, като край входа имаше и пункт за бързо тестване на желаещите.

Като жест на благодарност и подкрепа към групите, устояли и отстояли продължението на традицията, тази година фестивалът няма конкурсен характер, а всички участници получават почетен плакет и грамота.

Останалото е празник – за участници и зрители.


Участващи групи (според реда на представянето им):

Кукерска група село Полето
Кукерска Група II Квартал, 3-та група,гр. Симитли
Кукерска група Нова махала, град Симитли
Мечкарска, Сурвакарска група Пиперков чифлик
Кукерска група, село Бачево
Кукерска група село Брежани
Сурвакарска група „Дервиши Варвара“
Сурвакарска група,село Вискяр, област Перник
Кукерска Група Симитли I квартал, 1-ва група
Кукерска Група, квартал Струмско, град Благоевград
Кукерска група село Черниче
Кукерска група квартал Ораново
Кукерска група III квартал, град Благоевград
Кукерска група село Полена
Кукерска група село Крупник
Сдружение „Тунджа“, село Александрово, община Павел Баня




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно достъпен,..

публикувано на 20.07.24 в 15:05

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът..

публикувано на 20.07.24 в 12:39

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14