Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Групата от село Полето първа дефилира на "Симитлия" – 2022

Тазгодишното издание на фестивала "Симилия – древната земя на кукерите" възстанови прекъснатата през миналата година – заради епидемичната обстановка – традиция на този голям празник на кукерските и маскарадни игри. В него своята интерпретация на традициите тази година представят 16 групи от общината, Благоевград, с. Пиперков чифлик, с. Вискяр, с. Варвара, сдружение „Тунджа“ от село Александрово, община Павел Баня...
Фестивалната програма започна със закъснение заради желанието на организаторите на стадиона в Симитли да бъдат допускани само участници и гости, които имат зелен сертификат или представят негативен COVID-тест, като край входа имаше и пункт за бързо тестване на желаещите.

Като жест на благодарност и подкрепа към групите, устояли и отстояли продължението на традицията, тази година фестивалът няма конкурсен характер, а всички участници получават почетен плакет и грамота.

Останалото е празник – за участници и зрители.


Участващи групи (според реда на представянето им):

Кукерска група село Полето
Кукерска Група II Квартал, 3-та група,гр. Симитли
Кукерска група Нова махала, град Симитли
Мечкарска, Сурвакарска група Пиперков чифлик
Кукерска група, село Бачево
Кукерска група село Брежани
Сурвакарска група „Дервиши Варвара“
Сурвакарска група,село Вискяр, област Перник
Кукерска Група Симитли I квартал, 1-ва група
Кукерска Група, квартал Струмско, град Благоевград
Кукерска група село Черниче
Кукерска група квартал Ораново
Кукерска група III квартал, град Благоевград
Кукерска група село Полена
Кукерска група село Крупник
Сдружение „Тунджа“, село Александрово, община Павел Баня


Галерия

Вижте още

Мостът над река Струма в Симитли вече има разрешение за ползване

Мостът над река Струма в Симитли вече има  разрешение за ползване, съобщават от Дирекция „ Национален строителен контрол“.  Миналата седмица държавната приемателна комисия беше на място, за да провери годността за въвеждане в експлоатация на новоизградения мост. Тя състави без забележки Акт 16 с предложение за издаване на разрешение за ползване ...

публикувано на 16.05.22 в 16:00

Изграждат временно кръгово кръстовище в Перник

От утре едно от най-натоварените кръстовища в Перник – на улиците „Св. Св. Кирил и Методий“, „Г. С. Раковски“ и „Батак“, познато на перничани като „Шахтьор“, ще бъде временно преобразувано в кръстовище с кръгово движение, съобщиха от общинския пресцентър. Кръстовището ще бъде изградено от подвижни елементи. Експериментът се прави с цел да се установи..

публикувано на 16.05.22 в 14:45

Изложба разкрива непознати факти, свързани с футболен Благоевград

Изложба „100 години футбол с любимия отбор“ ще бъде подредена на пл. „Георги Измирлиев“ в областния център на Пиринско. Експозицията съдържа постерни табла с информация и изображения, оригинални фотографии, документи и предмети, свързани с развитието на футболния спорт в Благоевград. Тя е първата по рода си в подобен мащаб за нашия..

публикувано на 16.05.22 в 13:54

Общински инспектори от Благоевград с проверки и през малките часове на денонощието

Със заповед на кмета на Благоевград Илко Стоянов, служители на звено „Инспекторат“ вече извършват проверки за нередности в по-широк часови диапазон. Те правят обходи в рамките на града и малките населени места от 08.00 ч. до 00.00 часа в делнични дни, през уикендите и официалните празници. Целта е да се постигне по-висока степен на превенция..

публикувано на 16.05.22 в 13:11

Teen Boom Fest ’22 идва в Благоевград на 28 май

Обратното броене започна! Teen Boom Fest ’22 идва в Благоевград на 28 май. Емоционално зареденият, музикално провокиращ и социално ангажиращ фестивал застава на стартовата линия и дава начало на своето трето издание от Благоевград. Пространствата около площад „Георги Измирлиев” ще съберат на едно място най-популярните инфлуенсъри, ютубъри, влогъри,..

публикувано на 16.05.22 в 12:56

Община Перник ще ремонтира пешеходен мост над река Струма

Община Перник ще ремонтира пешеходния мост на река Струма при къстовището на улиците „Райко Даскалов” и „Струма”. Ремонтните дейности ще повишат безопасността на съоръжението, което свързва централната градска част и градския парк.  На моста ще бъде положена нова настилка. Сегашната е компрометирана, като на места повредите достигат до стоманобетоновата..

публикувано на 16.05.22 в 12:37

Изграждат осветление на футболното игрище при стадион „Металург”

Община Перник е обявила обществена поръчка за проектиране и изграждане на осветление на футболното игрище при стадион „Металург”.  С изграждането на осветителната уредба спортното съоръжение ще придобие изцяло завършен вид. Ще бъдат монтирани LED осветителни тела, което ще позволи ползването на тренировъчния стадион в тъмната част на деня. Игрището е..

публикувано на 16.05.22 в 10:27