Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Насрочиха ново дело за затваряне на манастира в село Копиловци

Снимка: iStock

Административният съд в Кюстендил насрочи следващото заседание по делото за затварянето на манастира в с. Копиловци, община Кюстендил, за 28 март.
Монашеското братство от новостроящият се манастир „Благовещение” в с. Копиловци, обжалва заповед на кмета на общината Петър Паунов, с която манастирският комплекс е затворен.
Монасите протестират заповедта с мотив, че тя възпрепятства възможността храмът да се завърши напълно и да бъде въведен в експлоатация.
На днешното заседание бяха изслушани осем свидетели на двете страни по делото, включително и технически лица от отдел „Контрол по строителството” при община Кюстендил. За следващото заседание трябва да бъдат представени нови съдебно-технически експертизи. 
Заповедта на кмета за забрана за ползването и експлоатацията на манастира е от 16 април м.г., на база проверка, извършена от техническата служба при Общината на 23 февруари, същата година. В нея е констатирано, че обектът се ползва без да е приет по реда на чл. 177 от ЗУТ.
   

Вижте още

Само Кюстендил и Дупница могат да настаняват бежанци в общински бази

Създаване на оптимална организация, координация и взаимодействие при възникване на риск от кризисна ситуация, следствие масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила на територията на областта, е било обсъдено по време на Областния кризисен щаб, във връзка с изпълнението на плана за временна закрила в Кюстендилска област, съобщиха от..

публикувано на 20.05.22 в 15:41

Обсъждат бюджета на болницата в Дупница на 27 май

926 000 лева печалба отчита за 2021 година Общинската болница в Дупница. Приходите през миналата година са близо 9 милиона лева. Това е с 2,5 милиона повече от предходната година. Натрупаните задължения от над 1 милион лева са почти изчистени, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Според него финансовите резултати на..

публикувано на 20.05.22 в 15:37

Изпратени са документи за изграждането на нов мост над Струма в Покровник

Областното пътно управление в Благоевград изпрати на 19 май в Агенцията по обществени поръчки за предварителен контрол данните, във връзка с предстоящото обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на нов мост над река Струма на пътя Благоевград - Покровник. Задължителният..

публикувано на 20.05.22 в 15:12

Деца учат сред природата

Учениците от 3 "а" и 3 "б" клас на СУ "Васил Левски" гр. Брезник, проведоха час на открито сред природата. Той се състоя в Горски разсадник "Старият яз" край града. Събитието се реализира по идея на Нели Асенова, ръководител на клуба "Пътешественици из етнографията на Граово", с любезното съдействие на Държавно горско стопанство (ДГС) - Брезник...

публикувано на 20.05.22 в 15:07

Кметът на Благоевград предлага заседанието на комисиите към ОбС да се проведе на открития басейн

Кметът на Благоевград Илко Стоянов отправи покана до председателя на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков заседанието на постоянните комисии във връзка с предложението за провеждане на референдум да се проведе на открития плувен басейн. На него ще бъдат обсъдени въпроси, касаещи състоянието на нефункциониращия аквапарк от години,..

публикувано на 20.05.22 в 15:04

Сигнал за нарушение в „ДЛС ДИКЧАН“

При проверка на добита иглолистна дървесина на временен склад в обхвата на териториалното поделение, са установени несъответствия между описаните и наличните асортименти. Служители на териториалното поделение са приели дървесина, която е описана като „обли занаятчийски материали“, а в същото време служителите на ЮЗДП установили, че в партидата..

публикувано на 20.05.22 в 14:44

Училище отглежда пчели

Начално училище „Яне Сандански” – Разлог отпразнува Световния ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти. Училището в Разлог е единственото в страната, което отглежда пчели и притежава апископ – френски..

публикувано на 20.05.22 в 13:25