Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Традициите в Разлог са живи

9
Снимка: Лина Пъргова

На Бабинден – жителите на Разлог показаха, че не случайно живеят в град, носещ приз „Град пазител на традициите“. Обичаното Бабино хоро се проведе на площада пред читалището. Въпреки студеното и ветровито време бабите бяха заденали на гръб своите внучета и се включиха в хорото. Те наричаха за здраве и благословение. Мария Калоянова – една от младите майки, които имат рожба празнуваща днес поля ръцете на д-р Радка Божикова завеждаща АГО и Родилно отделение в болницата в града и заедно с бабата – Мая Мишкова наричаха да пораснат децата, като Пирински борове, момите да станат гиздави невести, момчетата снажни момци, и както днес празнуват бабинчета, след години годеж и сватба.
Празникът е сред най-обичаните в културния календар на Разлог и свидно се пази във всяка къща. От поколения, дори младата майка да дойде от друг край на страната в Разлог, то Бабинден се празнува. Този ден е истински символ на дома, на рода и сплотеността.

Галерия

Вижте още

Настаняват украински граждани в Благоевград

Утре (19 май) кметът на Благоевград Илко Стоянов ще предаде ключовете на украински и български граждани, одобрени за настаняване в Социалните жилища. Това ще се случи в  09.55 ч. на ул. „Роден край“ №39 ( пред втората от трите сгради) - уточняват от пресцентъра на община Благоевград.

публикувано на 18.05.22 в 18:15

687 зрелостници се явиха на матура в Пернишка област

Без нарушения е преминал днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Перник, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова. На него са се явили 687 зрелостници. До изпита днес не са били допуснати  34-ма ученици, тъй като не са завършили успешно 12 клас, а от допуснатите общо 703-ма не..

публикувано на 18.05.22 в 16:13

5,1% е нивото на безработица в Дупнишко

В Община Дупница на борсата като безработни са регистрирани 4,8% от жителите. В Бобов дол те са 5,2%, в Сапарева баня – 5,5%, в Рила – 5,9%, в Кочериново – 5,6% и в Бобошево – 7,6%.  От общия брой безработни около 30% са основно и по-ниско образование. Преобладават жените, които са 62% от регистрираните. Свободните работни места са 45. Те са в..

публикувано на 18.05.22 в 16:07

Две анулирани работи на държавния зрелостен изпит в област Благоевград

2 305 ученици са се явили днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература в област Благоевград. Заявилите желание за участие са били 2 447 ученици, не са се явили 48 ученици. Това каза за Радио Благоевград началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.  В област Благоевград има две анулирани работи като и..

публикувано на 18.05.22 в 16:03

310 безработни ще бъдат наети на работа по програма за заетост в Кюстендил

Близо пет пъти повече безработни лица, в сравнение с миналата година, ще бъдат наети на работа в област Кюстендил по регионалната програма за заетост, одобрена днес от комисията по заетостта към Областния съвет за развитие-Кюстендил, съобщиха от областната администрация. Предвидените средства за финансиране на програмата също са пет пъти повече..

публикувано на 18.05.22 в 15:17

Реконструкция на уличния водопровод в Симитли

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява своите потребители, че във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Искра“, кв. „Ораново“, гр. Симитли, от 23.05.2022 г. (понеделник) до 15.06.2022г. (сряда) – в делничните дни от 08.30 часа до 18.30 часа ще бъде преустановено водоподаването на ул. „Искра“, ул. „Георги Бенковски“,..

публикувано на 18.05.22 в 15:15

Легендарните Тоника СВ изгряват на благоевградска сцена на 24 май

Тоника СВ пристигат в Благоевград с вечните си хитове. На 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, култура и просвета и на славянската книжовност, както и празник на града неостаряващите хитове на музикалната формация ще звучат от сцената в центъра на града. Началото на концерта е 20:00 часа, а мястото е площад „Георги..

публикувано на 18.05.22 в 15:10