Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От понеделник се въвежда вечерен час за учениците в Област Благоевград

4
Снимка: Биляна Славчева

От 31 януари, в срок за две седмици, се въвеждат нови противоепидемични мерки на територията на Област Благоевград. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Областния оперативен щаб във връзка усложнената епидемична обстановка и разпространението на COVID-19. 
„Епидемичната обстановка се успокоява в област Благоевград, има достатъчно болничните легла, включително и за реанимация, засега не се предвижда обособяването на специална COVID зона. Намалява броят на заболелите с COVID-19 деца“ – съобщи след заседанието д-р Огнян Митев, директор на Многопрофилната болница в Благоевград.
 „Благоевград вече е в етап 3 по Националния план за борба с пандемията, което налага въвеждането на нови ограничителни мерки за срок от две  седмици“ – съобщи д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград.
От понеделник, 31 януари, се преустановява организирането и провеждането на екскурзии и групови пътувания в страната. Областните ученически състезания и олимпиади ще се провеждат при спазване на строги условия, сред които - бързи антигенни тестове на учениците и на педагогическия персонал, с изключение на тези, които притежават документи за ваксинация, преболедуване или направено изследване. 
„Преустановяват се и груповите занимания в езикови и образователни центрове, школи и други. Спортните състезания ще се провеждат без публика. Дейността на пенсионерските клубове в областта също се преустановява. Работодателите трябва да организират дистанционна или надомна работа, там, където е възможно. Забранява се посещението на малолетни лица на търговски обекти тип МОЛ, кина, ресторанти и други, без придружител, след 20:00 часа. Ограничава се до 50% в капацитета „работна площ“, посещението в игрални зали, кина, дискотеки, игрални зали, заведения за развлечения и хранене, при отстояние на метър и половина между посетителите и задължителен зелен сертификат. Преустановява се провеждането на събори, музикални фестивали и всякакви подобни инициативи. На пазарите и тържищата се осигурява еднопосочно движение и допускане на един човек на не повече от 8 квадратни метра, както и носене на защитни маски. Ще бъде препоръчано като мярка, след приключване на ваканцията, всички ученици от 1 до 4 клас, по време на час да носят предпазни маски“ – съобщи още д-р Калоян Калоянов.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Галерия

Вижте още

Младеж на 19 години е починал след ПТП между с. Сатовча и с. Кочан

Около 11:20 часа днес е получено съобщение за това, че встрани от пътя между с. Сатовча и с. Кочан е открит лек автомобил “Тойота Ярис”, който е самокатастрофирал, а 19-годишният му водач от с. Сатовча е починал.  За случая е уведомена компетентната прокуратура. Работата по установяване на всички факти и обстоятелства по случая продължава–..

публикувано на 19.05.22 в 14:13

Протест на библиотекарите в Благоевград

Служителите на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград ще се включат в Националния протест на библиотекарите, насрочен за утре – 20 май.  Протестът ще бъде символичен, като служителите на библиотеката в Благоевград ще излязат пред сградата, за времето от 14 до 15 часа, с протестни ленти, а председателят на синдикалната..

публикувано на 19.05.22 в 14:01

Настаниха 90 украински бежанци в нови общински жилища в Благоевград

36 украински семейства и едно българско бяха настанени тази сутрин в общинските социални жилища в кв. "Освобождение" в Благоевград. Сред настанените са 40 деца, самотни майки с непълнолетни деца и 8 мъже. Жилищата са напълно нови и оборудвани с всичко необходимо за живот – телевизор, хладилник, кухненско оборудване, готварска печка, душ кабина,..

публикувано на 19.05.22 в 13:35

Акция за събиране на стара техника в Община Белица

Община Белица организира акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, съгласно подписан договор с организация ангажирана с дейности по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Акцията ще се проведе на 07.06.2022г. /вторник/ от 13:00 часа на центъра на гр. Белица  и селищата..

публикувано на 19.05.22 в 13:00

Двойна радост за семейството на кмета на Добринище

Общинското ръководство и администрацията на община Банско поздравяват кмета на гр. Добринище Петър Галчев и неговата съпруга Сашка Галчева за двойната радост в техния дом – раждането на близначките Ема и Ева. "Благословени да са със здраве, ум и красота! Да растат в мир и любов! Честито на цялото семейство!", пожелаха от общинското ръководство в Банско.

публикувано на 19.05.22 в 12:11

Украсяват пейки в Кюстендил с букви от азбуката

Пейките край градската библиотека в Кюстендил ще бъдат пребоядисани и украсени с буквите от българската азбука в гражданска инициатива. Акцията е на общинските съветници от гражданската листа на ПП "Партия на Зелените" и ще се състои на 21 май (събота), от 9:30 часа. Инициативата е посветена на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 19.05.22 в 11:51

Наемат безработни по програма в област Перник

150 безработни в област Перник ще могат да бъдат наети на работа по регионалната програма за заетост. За реализацията на програмата са предвидени 644 640 лв. Средствата са четири пъти повече спрямо предходната година, съобщават от областния пресцентър. От програмата ще могат да се възползват продължително безработни, безработни младежи до 29 г.,..

публикувано на 19.05.22 в 10:31