Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ромски деца от Кюстендил ще се обучават в ритъм работилници

Снимка: БГНЕС

Среда за изява на талантите и силните страни на 30 деца от ромски произход от Кюстендил ще бъде създадена по проект „Ритъмът като креативен метод за работа с деца и младежи от ромския етнос“. Инициативата се реализира от Институтът за изкуство и терапия ЛИБЕРА, в партньорство VI ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Кюстендил.
Проектът включва провеждането на 30 музикални и ритъм творчески работилници с перкусионни инструменти, в рамките на 10 месеца. Той ще завърши с концерт пред публика, на който участниците в проекта ще демонстрират овладяното и наученото през годината, съобщи Мартин Иванов – композитор, диригент и ритъм терапевт.
Целта е чрез чрез изразните средства на ритъма и музиката да се подобрят социалните перспективи на децата между 5 и 8 клас, чрез ангажирането им в иновативен творчески процес, който е близък до техния мироглед и култура.
Ритъм работилниците ще работят в няколко направления – чрез ритъма и изразните средства на музиката се цели подобряване на успеха и дисциплината, преустановяване на отпадането от училище.
Институтът ЛИБЕРА е осъществил вече няколко подобни програми с ученици на територията на община Кюстендил. Резултатите са показали, че след подобни часове са намалели депресията и агресията в училище, както и че се е повишило вниманието на учениците и тяхната комуникативност.

Вижте още

Младеж загина в катастрофа край Сатовча

Около 11:20 часа днес е получено съобщение за това, че встрани от пътя между с. Сатовча и с. Кочан е открит лек автомобил “Тойота Ярис”, който е самокатастрофирал, а 19-годишният му водач от с. Сатовча е починал.  За случая е уведомена компетентната прокуратура. Работата по установяване на всички факти и обстоятелства по случая продължава–..

публикувано на 19.05.22 в 14:13

Протест на библиотекарите в Благоевград

Служителите на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград ще се включат в Националния протест на библиотекарите, насрочен за утре – 20 май.  Протестът ще бъде символичен, като служителите на библиотеката в Благоевград ще излязат пред сградата, за времето от 14 до 15 часа, с протестни ленти, а председателят на синдикалната..

публикувано на 19.05.22 в 14:01

Настаниха 90 украински бежанци в нови общински жилища в Благоевград

36 украински семейства и едно българско бяха настанени тази сутрин в общинските социални жилища в кв. "Освобождение" в Благоевград. Сред настанените са 40 деца, самотни майки с непълнолетни деца и 8 мъже. Жилищата са напълно нови и оборудвани с всичко необходимо за живот – телевизор, хладилник, кухненско оборудване, готварска печка, душ кабина,..

публикувано на 19.05.22 в 13:35

Акция за събиране на стара техника в Община Белица

Община Белица организира акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, съгласно подписан договор с организация ангажирана с дейности по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Акцията ще се проведе на 07.06.2022г. /вторник/ от 13:00 часа на центъра на гр. Белица  и селищата..

публикувано на 19.05.22 в 13:00

Двойна радост за семейството на кмета на Добринище

Общинското ръководство и администрацията на община Банско поздравяват кмета на гр. Добринище Петър Галчев и неговата съпруга Сашка Галчева за двойната радост в техния дом – раждането на близначките Ема и Ева. "Благословени да са със здраве, ум и красота! Да растат в мир и любов! Честито на цялото семейство!", пожелаха от общинското ръководство в Банско.

публикувано на 19.05.22 в 12:11

Украсяват пейки в Кюстендил с букви от азбуката

Пейките край градската библиотека в Кюстендил ще бъдат пребоядисани и украсени с буквите от българската азбука в гражданска инициатива. Акцията е на общинските съветници от гражданската листа на ПП "Партия на Зелените" и ще се състои на 21 май (събота), от 9:30 часа. Инициативата е посветена на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 19.05.22 в 11:51

Наемат безработни по програма в област Перник

150 безработни в област Перник ще могат да бъдат наети на работа по регионалната програма за заетост. За реализацията на програмата са предвидени 644 640 лв. Средствата са четири пъти повече спрямо предходната година, съобщават от областния пресцентър. От програмата ще могат да се възползват продължително безработни, безработни младежи до 29 г.,..

публикувано на 19.05.22 в 10:31