Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейните работници в Перник подкрепят протестните действия

Снимка: Елена Тамакярска

Регионалният исторически музей в Перник остана отворен днес, а в обедната почивка музейните работници забърсваха прах.

Музейните работници в Перник подкрепят символично предприетите днес протестни действия в страната срещу ниското финансиране на музеи и галерии в проекта за държавния бюджет. Вместо да затварят музеите те са си купили кърпи, за да забършат някои прашни места в музеите, каза Силвия Нотева – уредник в музея в Перник:

„Министър Асен Василев каза, че той няма пари да дава на хора, които бършат прах. Оттам тръгна нашата гилдия да негодува. Вярно, че бършем и прах, но имаме и толкова други неща, които изпълняваме като събирателна дейност, археологическа, фондова, научна, експедиции правим. Той ни обиди, сякаш седим и нищо не работим”.

Между 850 – 900 лева е средната работна заплата в регионалните музеи, които са подчинение на Министерството на културата. В общинските музеи, които са към общините, са около минималната, добави Нотева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад..

публикувано на 15.05.24 в 10:27

Кметът на Дупница определи местата за поставяне на агитационни материали

Кметът на Дупница издаде заповед, с която регламентира поставянето на агитационни материали за предстоящите избори на територията на общината. Разрешена е агитацията на подпорните стени на старите гробища, зад Военния клуб и към Градската градина. Предизборни плакати може да се поставят и на металните огради срещу бившия Учителски институт и при..

публикувано на 15.05.24 в 09:56

Започва приемът на заявления за Натура 2000

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по две от интервенциите, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието  - "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ и "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“. По интервенцията "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ стопаните се..

публикувано на 15.05.24 в 09:24

Министрите разглеждат доклада за бюджета за първото тримесечие

По време на заседание на Министерски съвет (МС) днес служебното правителство ще одобри днес доклад за изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на годината. Министрите се събират на заседание и ще осигурят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата. С решения ще се отчуждават имоти за нуждите на модернизацията на..

публикувано на 15.05.24 в 09:20

Облачно и дъждовно време

Днес облачността ще остане предимно значителна, ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, максималните - между 13° и 18° градуса.

публикувано на 15.05.24 в 07:03

Модно ревю в Градската художествена галерия

Студенти от специалност „Мода“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха над 100 тоалета от 17 колекции на годишното си модно ревю. Празник на модата и красотата показа нестандартните и свежи идеи на младите дизайнери.  За трета поредна година студентите от Факултета по изкуствата представиха своя талант. Ръководителят на Катедра „Изобразително..

публикувано на 14.05.24 в 19:10

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на началния..

публикувано на 14.05.24 в 15:54