Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните действия в Украйна се ожесточават

Автор:

Войната в Украйна става все по-ожесточена, с все повече жертви сред мирното население и военните, предават информационните агенции.

На масиран обстрел бяха подложени днес редица градове в Украйна. 

Най-малко 10 души загинаха, а десетки бяха ранени в Харков, след като руски ракети поразиха сградите на операта и администрацията в центъра на града. 

Игор Конашенков - руският военен говорител, предупреди, че предстоят „прецизни“ удари по инфраструктура на украинските служби в Киев, приканвайки гражданите да се отдалечат от тези обекти.

65-километрова бронирана колона на руските сили наближава украинската столица от североизток. Телевизионната кула в Киев е била ударена от руска ракета, съобщи ДПА, като се позова на украински медии.

Град Херсон - стратегическо пристанище за западния бряг на Днепър, вече е обграден от руски войски. Има притеснения за прехраната на местните жители, които бяха близо 300 хиляди преди началото на войната.

Не е ясна съдбата на Мариупол - град с над 400 хиляди души, след като от руското министерство на отбраната обявиха в късния следобед, че войските, настъпващи от Крим, са се съединили със сепаратистите от Донецк и са отрязали напълно достъпа на украинската армия до Азовско море.

Карта на бойните действия, разпространена от британското военно министерство, изглежда потвърждава тази информация.

Руските медии съобщават за обстрел на украинската армия по контролирания от сепаратистите Донецк. Според кореспондента на РИА Новости са били ударени две болници в града.

Сериозни притеснения изразиха от Международната агенция за атомна енергия от сведенията, че руски войски са в близост до атомната централа край Запорожие.

Инцидент с ядрените съоръжения в Украйна би имал жестоки последици за общественото здраве и околната среда, каза генералният директор Рафаел Гроси.

Беларуският лидер Александър Лукашенко увери, че няма намерения да праща беларуски войски в Украйна. В същото време той съобщи, че подсилва охраната по южната граница, за да „спре всякакви провокации“.

Източници от украинския парламент обаче твърдят, че беларуски войници са навлезли в Черниговска област.

Според Лукашенко вчерашните руско-украински преговори, които се проведоха на беларуска територия, дават надежди за спиране на военните действия, но при условие че Украйна спре „да слуша Запада и американците“.

Според руската агенция ТАСС втори кръг на руско-украински преговори е планиран за утре - 2 март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време Табаков е..

публикувано на 04.07.24 в 11:28

В навечерието на празника на МВР в Благоевград

В навечерието на професионалния си празник, 5-ти юли, служителите на ОД на МВР в Благоевград почетоха паметта на загиналите си колеги. Представители на различни държавни и местни институции бяха част от гостите на събитието. Ритуалът се извърши пред паметния знак в двора на благоевградската полицейска дирекция. На фона на..

публикувано на 04.07.24 в 11:11

Почистват езерото в парк „Бачиново“

Водата в езерото в парк „Бачиново“ край Благоевград е източена. Служители и машини на общинска фирма почистват дъното на езерото от наслоената през есенно-зимния сезон тиня, камъни и отпадъци. Пуснати са системи за напояване на тревните площи. Езерото в парк „Бачиново“ е дом на десетки патици и лебеди. Мястото е предпочитано за отдих и..

публикувано на 04.07.24 в 10:34

Реконструкция на уличен водопровод в село Крупник

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по ул. „Васил Коларов“, с. Крупник водоподаването ще бъде нарушено до 31.07.2024 г. (сряда) в часовете от 08:30 часа до 17:30 часа.  Засегнати от нарушеното водоподаване ще бъдат улиците: „Пирин“, „Карл Маркс“,  „Иван Козарев“, „Никола Парапунов“, „Ленин“ и част от ул. „Васил Коларов“. От ВиК..

публикувано на 04.07.24 в 09:45

НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на НАТО

В Народното събрание са предвидени четири изслушвания на представители на Министерския съвет. Премиерът Димитър Главчев и министърът на отбраната Атанас Запрянов ще информират за подготовката за предстоящата среща на НАТО във Вашингтон и за българската позиция на форума.  Президентът не приема предложението да ръководи българската делегация на..

публикувано на 04.07.24 в 09:24

Разкъсана облачност

На 4 юли облачността ще остане разкъсана, следобeд - купеста, над Рило-Родопската област - купесто-дъждовна. На места, главно там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Максималните температури ще са между 25° и 30°.

публикувано на 04.07.24 в 07:07

Общинският съвет в Дупница заседава днес

В дневния ред са включени 23 точки, които останаха неразгледани на сесията в края на май. Две от тях са свързани с отдаване под наем движимите активи на ВиК. Срокът е 10 години, а месечната наемна цена - над 3 000 лева. Съветниците ще обсъдят отдаване под наем на училищни лавки и трапезарии, както и актуализация на капиталовите разходи. Предстои..

публикувано на 04.07.24 в 06:53