Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС установи конфликти на интереси при кмета на Разлог

Красимир Герчев

Върховният административен съд установи конфликт на интереси от страна на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев. Решението на съда гласи, че в нарушение на законовата уредба инж. Герчев е назначил себе си за ръководител на проект за саниране на сградата на професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. За това е получил възнаграждение, което впоследствие той е дарил на Българската православна църква и здравното заведение, но въпреки това квалифицираното законово нарушение остава.

КПКОНПИ смята още, че са налице и трите кумулативни предпоставки за наличието на конфликт на интереси – лице, заемало публична / заемащо висша публична длъжност (Красимир Герчев, в качеството му на кмет), упражнени от същото правомощия по служба (проверка и приемане на графици за отчитане на часовете положен труд и отчетните доклади в периода от 29.07.2017 г. до 31.01.2019 г., изготвени от него самия, в качеството му на Ръководител на проект) и негов личен частен интерес, произтичащ от това, че като Ръководител на проект по Административния договор, Герчев получава възнаграждение, на база на издадените от него самия в качеството му на кмет актове, с които е приемал отчетения, пак от него самия като Ръководител на проекта, труд.

Предстои заседание на общинската избирателна комисия в Разлог, която все още не е заседавала за взимане на решение, тъй като е е необходимо да приложи към уведомителното си писмо задължителните заверени преписи на решенията на Административен съд – Благоевград и ВАС, поради което ОИК – Разлог е изпратила писмо, че очаква и съдебните решения. След получаването им, предстои заседание на общинската избирателна комисия.
Тъй като съдебното решение квалифицира нарушение на Закона за конфликт на интереси и кметът на община Разлог инж. Герчев има наложени 3 санкции от по 5000 лв., отнемане от него в полза на общината на сумата от 2494,15 лв. (възнаграждението му като кмет за дните, в които е работил и като ръководител на проекта) и отнемане на още 5087,68 лв., които са получени за работата начело на проекта. Тъй като, според императивния текст на чл. 42 на ЗМСМА, „правомощията на кметовете се прекратяват предсрочно при влизане в сила на акт, с който се установява конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество“, КПКОНПИ е уведомила Общинската избирателна комисия на Разлог писмо с вх. №206/22.02.2022 г., с което членовете на ОИК са уведомени, че решението на ВАС вече е в сила и те трябва да предприемат по-нататъшни действия. 

ЕТО И РЕШЕНИЕТО НА СЪДА:
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/df38772141d1347cc22587dd00542c76?OpenDocument




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50

Пожарът в Осогово е локализиран

Пожарът в Осогово е локализиран. Булдозер прави просека на пожара в Осогово На място в гасенето се включи и тежка техника, която в момента прави просека, за да не се разрасне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ТП ДЛС Осогово при Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) охраняват периметъра. Има и два екипа..

публикувано на 14.07.24 в 15:37

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа му

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение, извършено на митинг в Пенсилвания. Той бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет..

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите Агринио, Атика и на Крит без опасност огънят да засегне населени места и..

публикувано на 14.07.24 в 14:46
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24