Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Русия спира военните действия, ако Украйна изпълни исканията ни

Автор:

Русия е готова да прекрати военните действия във всеки момент, ако Украйна изпълни нейните искания, заяви в интервю за Ройтерс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Изброените от Песков искания на Русия са: в украинската конституция да бъде записан неутралният статут на страната, Киев да признае руския суверенитет над анексирания полуостров Крим, както и независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна република.

Междувременно стана известно, че на дипломатически форум в Анталия в края на седмицата е планирана тристранна среща с участието на министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров, на Украйна Дмитро Кулеба и на Турция Мевлют Чавушоглу. Информацията беше потвърдена от говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя уточни, че срещата в Анталия е била съгласувана по време на вчерашния телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Около 16 часа българско време се очаква да започне третата среща между руската и украинската делегации, но точното място не се съобщава. Предстои и разговор между украинския президент Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц.

Украинските военни съобщиха, че са си върнали контрола върху регионалното летище в южния град Николаев, който се намира на пътя към най-големия пристанищен град Одеса. „Пътищата са отворени, контролираме мостовете, можете безопасно да напуснете Николаев“, съобщи в телевизионно обръщение областният управител Витали Ким.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че 20 хиляди доброволци са се включили в борбата срещу руските сили, повечето от които са от Европа.

От град Ирпен край Киев са били евакуирани 2000 цивилни, според украинската полиция.

Междувременно Съединените щати разрешиха на Полша да снабди Киев с изтребители - ход, за който Москва предупреждава, че може да въвлече страни членки на НАТО във война.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова международната общност да предостави на страната му военни самолети. В обръщението си Зеленски поиска и нови санкции срещу Русия, включително бойкот на руския петрол.

Нов пакет санкции обсъждат днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и италианският премиер Марио Драги. Основни теми на разговор са премахването на зависимостта от руските газ, петрол и въглища, както и защитата на потребителите и фирмите, пострадали от високите цени на енергията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Перник отбелязаха 187 години от рождението на Васил Левски

С тържествена церемония в Перник бе отбелязана 187-годишнината от рождението на Васил Левски. Пред делото на Апостола глави сведоха политици, управници и граждани. Венци и цветя поднесоха областният управител Людмил Веселинов, общински съветници, народни представители. Венец беше поднесен и от името на кмета Станислав Владимиров. В отбелязването на..

публикувано на 18.07.24 в 13:02

В Новоселяне сведоха глави пред паметника на Васил Левски

За десета година жители и гости на бобовдолското село Новоселяне отбелязват годишнината от рождението на Васил Левски пред неговия паметник. Той е изграден с помощта на дарители по инициатива на родолюбиви местни жители. В дарителската кампания се включват патриоти от страната и чужбина, разказа за Радио Благоевград , Бойко Васев, който е част от..

публикувано на 18.07.24 в 12:41

ПФК "Пирин" картотекира 23-ма състезатели

ПФК "Пирин" стартира първенството на Втора лига с 23-ма състезатели. От тях 22-ма са с професионален статут, а един е картотекиран като аматьор. Днес бе проведен традиционният водосвет за здраве и успех, като новият старши треньор на „орлетата“ Иво Тренчев изведе футболистите и спортния щаб, и те получиха благословията на отец Светослав. В събота..

публикувано на 18.07.24 в 12:25

Благоевград отбеляза 187 години от рождението на Апостола

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски. Церемонията се състоя пред бюст-паметника на революционера, намиращ се на едноименния площад в града. Почит към делото на Апостола отдадоха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков,..

публикувано на 18.07.24 в 11:24

Понижиха нивото на язовир "Мещица"

С 6 метра под кота преливен ръб е понижено нивото на язовир „Мещица”, съобщи областният управител на Перник Людмил Веселинов. Изпускането на част от водните количества е направено по предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.  Областният управител е извършил проверка след постъпили сигнали на кмета и жители на село Мещица,..

публикувано на 18.07.24 в 11:14

Изложба разказва за жп линия, строяща се 150 години

115 години от откриването на жп линията до Кюстендил бяха отбелязани с фотодокументална изложба, открита във фоайето на общинския драматичен театър в града. Автор на експозицията "Железопътната линия София-Кюстендил-Скопие. Вековният стремеж за една идея“ е историкът доц. д-р Ангел Джонев. Изложбата проследява трудния път на идеята за железопътно..

публикувано на 18.07.24 в 10:45

Нарушено водоподаване в ж.к. „Еленово 2” Благоевград

Поради планов ремонт на водопроводната мрежа в ж.к. „Еленово 2” за Благоевград,  днес 18.07.24 г. (четвъртък)  до 17:00 часа водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за живущите от блок №100 до блок №180, бул. "Пейо Яворов" в участъка между кръстовището за с. Изгрев и улица "Преслав". От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят..

публикувано на 18.07.24 в 09:54