Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират скъсана дига на р. Струма край Радомир

Ремонтират скъсаната дига на река Струма в радомирското село Прибой, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Перник. До възстановяване на съоръжението се стигна след намеса на областния управител Кирил Стоев.

Придошлите води при обилните валежи и изпускането на язовир „Студена”  в началото на миналата година скъсаха дигата и причиниха наводнения в района на село Прибой. Близо година, въпреки писмата и сигналите от община Радомир до Министерството на земеделието, мерки за възстановяване на съоръжението не бяха предприети.

Ремонтът започна едва сега след писмо на областния управител Кирил Стоев до министъра на земеделието Иван Иванов, в което той настоя дейностите по възстановяването на скъсаната дига да бъдат извършени в спешен порядък, тъй като в периода на снеготопене къщите, намиращи се в близост отново са застрашени от наводняване.

„Важно е да се действа превантивно при всеки един казус, за да може да се предотвратят последващи проблеми“, коментира Стоев след извършената на място проверка за хода на ремонтните дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва ремонт на 60-годишната сграда на Спешния център в Банско

Кметът на община Банско Стойчо Баненски подписа договор с фирма „МИЛЕ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, която спечели обществената поръчка за  обект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, основен ремонт и осигуряване на достъпност на средата за сграда Здравно заведение, находящо се в гр. Банско, ул. „Цар Симеон” No72“, по Проект „Красива България”. В..

публикувано на 25.07.24 в 09:35

Под звездите на Банско: Започва Фестивалът за планинарско и екстремно кино

В Банско започва  традиционната лятна филмомания, която представя най-добрите  ленти от Фестивала за планинарско и екстремно кино. Кореспондентът Кети Тренчева с още информация: От днес  в продължение на три вечери, на централния площад в Банско, ценителите на природата и екстремните спортове ще могат да  се насладят на най- добрите ленти..

публикувано на 25.07.24 в 09:29

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна.  Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.   След като на гръцка..

публикувано на 25.07.24 в 05:47

Пожарът в Гърция достигна до границата с България

Пожарът в  планината Славянка, който гръцките власти гасят от седмица,  достигна до  границата с България.  Ситуацията е изключително напрегната. Огънят е на метри от граничната бразда, потвърди за БНР директорът на горското стопанство в Катунци инж. Пламен Поюков, който е на терен заедно с още 50  горски служители, пожарникари и военни...

публикувано на 24.07.24 в 18:48

Почит към загиналите при пожара в местността Бетоловото

Навършват се 21 години от трагичната смърт на подполковник Илко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки от  24-та авиобаза „Крумово“, трагично загинали, изпълнявайки воинския, професионален и житейски дълг, дълг към  родината си, държавата и природата. Пред подвига им, с минута мълчание,..

публикувано на 24.07.24 в 15:50

Локализираха пожар в предприятие край село Бело поле

Служители от звено "Инспекторат" към общинска администрация съдействаха за локализиране на пожар в предприятие в района на благоевградското с. Бело поле днес. По време на редовния обход, който извършват инспекторите във връзка с пожароопасния сезон, двамата служители Божидар Събев и Владимир Василев забелязват дим и веднага предприемат..

публикувано на 24.07.24 в 15:39