Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-и ден от войната в Украйна, руската офанзива е в застой

Автор:
Сагтелитна снимка показва взрив в обсадения от руската армия град Мариупол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две силни експлозии разтърсиха рано тази сутрин западните покрайнини на украинската столица Киев. Украинска медия съобщи, че ракетите са били изстреляни от беларуска страна, но това твърдение засега не е потвърдено от независим източник. Сирени за въздушно нападение прозвучаха освен в столицата, също в Одеса на юг, Уман в централната част на страната и в района на Хмелницки на запад. 
Почти навсякъде руската офанзива остава в застой през последните дни, съобщи високопоставен американски служител на отбраната. От обсадения украински град Мариупол успя да излезе конвой от около 160 автомобила. Вчера Русия заплаши, че ще бомбардира украински оръжейни заводи в отговор на, както твърди Москва, украинската бомбардировка в Донецк, при която били загинали 20 души. Украйна от своя страна обвини за нападението Русия. 
Междувременно президентът Украйна Володимир Зеленски внесе законопроект в парламента, с който се удължава военното положение в страната. Според сега действащото извънредно законодателство, военното положение трябва да приключи на 24 март, но сега Зеленски иска то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата. Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, наричайки това "специална военна операция". 
В ново видео обръщение тази нощ Зеленски заяви, че преговорите между руски и украински представители ще бъдат възобновени днес в Турция, след като четвъртият кръг от преговорите приключи без голям напредък. Той очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче обявиха, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.
Зеленски съобщи също, че над 3800 души вчера са успели да избягат от регионите на Киев и Луганск, но конвой със 100 тона провизии все още се намира в Бердянск и не може да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол. В изявлението си Зеленски каза, че руските войски са объркани:
"Приключи 19-тият ден от нашата съпротива, от историческата война. Още един тежък ден, който все пак ни доближава до победата, доближава ни до мира в Украйна. Както и преди, врагът е объркан. Те не очакваха такава съпротива. Вярваха на своята пропаганда, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Обновяват ул. „Иларион Макариополски“ в Благоевград

Община Благоевград стартира дейности по цялостно обновяване на ул. „Иларион Макариополски“ в областния център. Ремонтът предвижда смяна на старите и амортизирани водопроводни и канализационни тръби с нови, отговарящи на съвременните изисквания, което ще гарантира дългогодишна експлоатация и ще намали риска от аварии в ЦГЧ. След завършването..

публикувано на 17.07.24 в 12:15

Нарушено водоподаване в кв. „Ораново” в Симитли

Поради реконструкция на уличен водопровод в гр. Симитли, кв. „Ораново”, ул. „Васил Априлов”, водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за периода  от 22.07.2024 г. (понеделник) до 29.07.2024г. (понеделник) в часовете от 08:00 часа до 18:00 часа. Засегнати ще бъдат участъците: улица „Славянска”, улица „Септемврийска”, улица „Димитър Благоев” и..

публикувано на 17.07.24 в 11:53

НСИ: Нараства броят на фирмите в несъстоятелност

През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в България са 11328, а обявените в несъстоятелност - 1005, показват данни на Националния статистически институт. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните нараства с 2,7%, а този на банкрутиралите - с 2,1 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази..

публикувано на 17.07.24 в 11:41

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:34

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател. Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател Ахмед Доган. Политиката е колективна игра." Това каза в интервю за БНР Ахмед Вранчев, който напусна..

публикувано на 17.07.24 в 10:28