Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кьовеши: Европрокуратурата разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България

Автор:

Европейската прокуратура разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България. Това обяви в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков, по чиято покана е на посещение в страната.

Премиерът Кирил Петков заяви, че е провел изчерпателен разговор в много конструктивен дух с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Премиерът подчерта , че има обща амбиция да се работи заедно при нарушения свързани с корупция при  еврофондовете за да има сигурност че България не е мястото за такива престъпления.

Лаура Кьовеши е в България днес и утре по покана на премиера Петков, след като стана ясно, че правителството остава контактна точка за връзка на страната ни с европейската прокуратура, а Петков посочи:

"Мандатът, който има Европейската прокуратура е, че всички престъпления след 2017 г. могат да бъдат обект на разследвания, които са свързани с европейски пари и аз съм много благодарен на г-жа Кьовеши, която каза, че европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно, за да постигнем реални резултати".

След час и половина среща с премиера Кьовеши също потвърди, че с Петков споделят едни и същи приоритети. А това, че правителството остава контактна точка за връзка, според нея е ясен сигнал за силен ангажимент на високо ниво и в унисон с това, което Европейската прокуратура се опитва да постигне във всички страни членки.

Кьовеши е сигурна, че ще се постигне напредък в борбата с организираната престъпност. Тя отчете, че в Европейската прокуратура са постъпили рекордно над 120 жалби от страната ни по чувствителни теми. Става въпрос за обществени поръчки и земеделски субсидии, измами в строителството и фондовете за възстановяване след Covid-19.

Запитана обаче, дали ѝ е известно у нас да има натиск върху българските европейски делегирани прокурори, които да събират данни, за да извършват репресивни действия срещу бившите управляващи, главният прокурор и бившт шеф на антикорупционната комисия Кьовеши отговори:

"Делегираните европейски прокурори и главните прокурори са независими. Това не може да се наруши. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация и сигнали за това, че някой се е опитал да наруши тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги, имам пълно доверие на делегираните прокурори в България . Те имат своята кариера, те са професионалисти и се надявам, че със времето те ще докажат, че доверието което са получили е било заслужено".

Утре Лаура Кьовеши ще разговаря с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Обновяват ул. „Иларион Макариополски“ в Благоевград

Община Благоевград стартира дейности по цялостно обновяване на ул. „Иларион Макариополски“ в областния център. Ремонтът предвижда смяна на старите и амортизирани водопроводни и канализационни тръби с нови, отговарящи на съвременните изисквания, което ще гарантира дългогодишна експлоатация и ще намали риска от аварии в ЦГЧ. След завършването..

публикувано на 17.07.24 в 12:15

Нарушено водоподаване в кв. „Ораново” в Симитли

Поради реконструкция на уличен водопровод в гр. Симитли, кв. „Ораново”, ул. „Васил Априлов”, водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за периода  от 22.07.2024 г. (понеделник) до 29.07.2024г. (понеделник) в часовете от 08:00 часа до 18:00 часа. Засегнати ще бъдат участъците: улица „Славянска”, улица „Септемврийска”, улица „Димитър Благоев” и..

публикувано на 17.07.24 в 11:53

НСИ: Нараства броят на фирмите в несъстоятелност

През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в България са 11328, а обявените в несъстоятелност - 1005, показват данни на Националния статистически институт. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните нараства с 2,7%, а този на банкрутиралите - с 2,1 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази..

публикувано на 17.07.24 в 11:41

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:34

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател. Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател Ахмед Доган. Политиката е колективна игра." Това каза в интервю за БНР Ахмед Вранчев, който напусна..

публикувано на 17.07.24 в 10:28