Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22-ри ден от инвазията в Украйна: Останки от ракета удариха жилищна сграда в Киев

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета са ударили жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи службата за спешна помощ на Украйна. Сградата, в столичния квартал Дарницки, е била ударена в 5:02 ч. местно време. На мястото са изпратени пожарникари и спасителни екипи. Хората са евакуирани, извършва се демонтаж на конструкциите и спасителна операция по издирването на затрупани под развалините хора.

Руските сили продължават да напредват в 22-рия ден от инвазията си в Украйна, сочи последният анализ на мозъчния тръст Институт за изследване на войната. Нахлуващите войски "се сблъскват с нарастващи трудности при заместване на бойните загуби", се казва в доклада, като се отбелязва смъртта на четвърти руски генерал.

В обръщение към украинския народ президентът Зеленски заяви, че загубите на руските сили са по-големи, отколкото във войните в Сирия, Афганистан и Чечня.

В доклада на мозъчния тръст се казва още, че Русия премества в региона резервни войски от Армения и непризнатата Южна Осетия. Подкрепленията "вероятно ще се сблъскат с още по-големи трудности при командването и логистиката на фронтовата линия". Междувременно украинските сили успяха да отблъснат няколко руски атаки срещу северозападните части на Киев вчера. Не са извършвани атаки в североизточните покрайнини на града. Съпротивата в пристанищния град Мариупол продължава. Не спира обстрелът на цивилни граждани там, както и в Харков, на северозапад. Войната в Украйна навлезе в третата си седмица.

Кметът на украинския град Мелитопол беше освободен

В обсадения град Мариупол Русия нападна театър, където са се укривали граждани, съобщи заместник-кметът на града. Вътре може да са се намирали между 1000 и 1200 души, казва Сергей Орлов. Броят на жертвите засега е неизвестен. В северния град Чернигов 13 души, чакащи на опашка за хляб, са били убити от руски обстрел. В поредно видео обръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски заяви, че светът трябва официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична държава.

Зеленски призова Конгреса на САЩ за допълнителна военна помощ

Той отново призова за още санкции срещу Москва, за повече оръжия за Украйна и за налагането на забранена за полети зона. Украинският лидер каза също, че "истинската защита" за страната му е необходимо условие за успех на преговорите с Русия.

„Преговорите ще продължат. Моите приоритети в преговорите са абсолютно ясни: край на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за страната ни, реална защита за страната ни“.

Над три милиона души вече са избягали от Украйна, показват данни на ООН. Западните страни членки на Съвета за сигурност на ООН са поискали той да заседава днес извънредно заради влошаващата се ситуация в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Обновяват ул. „Иларион Макариополски“ в Благоевград

Община Благоевград стартира дейности по цялостно обновяване на ул. „Иларион Макариополски“ в областния център. Ремонтът предвижда смяна на старите и амортизирани водопроводни и канализационни тръби с нови, отговарящи на съвременните изисквания, което ще гарантира дългогодишна експлоатация и ще намали риска от аварии в ЦГЧ. След завършването..

публикувано на 17.07.24 в 12:15

Нарушено водоподаване в кв. „Ораново” в Симитли

Поради реконструкция на уличен водопровод в гр. Симитли, кв. „Ораново”, ул. „Васил Априлов”, водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за периода  от 22.07.2024 г. (понеделник) до 29.07.2024г. (понеделник) в часовете от 08:00 часа до 18:00 часа. Засегнати ще бъдат участъците: улица „Славянска”, улица „Септемврийска”, улица „Димитър Благоев” и..

публикувано на 17.07.24 в 11:53

НСИ: Нараства броят на фирмите в несъстоятелност

През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в България са 11328, а обявените в несъстоятелност - 1005, показват данни на Националния статистически институт. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните нараства с 2,7%, а този на банкрутиралите - с 2,1 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази..

публикувано на 17.07.24 в 11:41

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:34

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател. Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател Ахмед Доган. Политиката е колективна игра." Това каза в интервю за БНР Ахмед Вранчев, който напусна..

публикувано на 17.07.24 в 10:28