Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани са Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ

Бойко Борисов в централата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

В ход е мащабна операция на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси.

Към момента са задържани бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият председател на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Бойко Борисов беше изведен от полицаи от неговия дом след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция "Национална полиция", която се намира в "Младост".

По-късно голяма част от събралите се по-рано тази вечер в Банкя се преместиха пред Главната дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Дойдоха и други симпатизанти на партия ГЕРБ.

От партия ГЕРБ заявиха на присъстващите пред сградата на ГДНП, че утре в 09.00 часа ще има организиран протест пред Министерски съвет.

Според адвокат Менков Менков от дома на Бойко Борисов не е иззето нищо.

"От полицейските органи разбрах, че на Бойко Борисов ще бъде определена мярка "задържане под стража" за срок от 24 часа по Закона на МВР. Досъдебното производство е от днес, 17-и март. Не ми казват за какво е. Не са иззети абсолютно никакви вещи от неговия дом и от него лично. Правят претърсване в дома на неговата пиарка Севделина Арнаудова. Вероятно и тя ще бъде задържана", каза за БНР неговият адвокат Менко Менков.

Извършват се обиски на различни адреси в страната. Претърсват се и жилища на представители на едрия бизнес в цялата страна, посочиха пред БНР източници от МВР.

От МВР и от Европейската прокуратура не уточняват повече подробности за течащото разследване.

"Няма никой над закона!". Този пост е публикувал в личният си във Фейсбук профил премиерът Кирил Петков. Очевидно става дума за извършените тази вече арести  на бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и други висши представители на бившата управляваща партия.
По-рано тази вечер източници от ГЕРБ заявиха за БНР, че Борисов не е задържан, но потвърдиха, че в дома на бившия премиер в Банкя има полицейско присъствие - над 10 полицаи са в къщата. След 20.00 часа полиция влезе и на други адреси на членове на ГЕРБ, както и на представители на едрия бизнес.

Mалко преди 21:30 часа МВР изтри от сайта си съобщението за акцията.

По-рано тази вечер пред дома на Бойко Борисов в Банкя се събраха симпатизанти и активисти на ГЕРБ. Според председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова претърсването в дома на Борисов е започнало без присъствието на адвокато му Менко Менков. Атанасова обвини МВР и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че разпространяват фалшиви новини. 

Опозицията обвинява управляващите в полицейщина и нарушаване на основни права.

Според Атанасова акцията е репресия срещу опозицията.

Прокуратурата не разполага с друга информация, освен тази в медиите, за акцията срещу бившия министър председател Бойко Борисов.

Това каза пред БНР говорителката на главния прокурор Сийка Милева:

"Съгласно българското законодателство, когато се извършват действия по разследване по неотложност, същите следва да бъдат докладвани в срок до 24 часа на Прокуратурата. Ако ние бъдем уведомени за такива действия, ще уведомим българското общество. Това, което обаче зная от медиите е, че се касае за европейски средства и следва да се обърнете към Европейската прокуратура".

Това има характер на репресия, заяви пред Би Ти Ви бившият вицепремиер Томислав Дончев, който заедно с още много членове на ГЕРБ е в Банкя пред дома на Бойко Борисов.

Бившият външен министър Даниел Митов изрази дълбоки съмнения, че полицейската акция има нещо общо с европейската прокуратура, чиято ръководителка Лаура Кьовеши съобщи вчера в София, че в ръководената от нея институция са постъпили рекордни за Евросъюза над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в България.

Междувременно бившата председателка на бюджетната комисия е заявила, цитирана от БНТ, че е в дома си, но е отказала коментар.
Засега няма официални изявления от страна на МВР или от правителството.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава „Фестивалното лято“ в Разлог

Тази събота , от 20 часа, парка край езерото ще посрещне инструктори по латино танци и любители на латино ритмите за един горещ танцов маратон. Събитието се организира от Община Разлог. Под звуцита на мелодична латино музика, в танците участие могат да вземат всички присъстващи, което ще превърне събитието в своеобразен танцов маратон,..

публикувано на 17.08.24 в 09:15

Затварят улица в Благоевград

Бул. „Джеймс Баучер“ ще бъде затворен за движение на МПС от  (17 август) в 08.00 часа до понеделник (19 август) в 08.00 часа. Мерките се налагат заради ремонт на ВиК мрежата по пътната връзка. Автомобилите и линии №1, №3, №7, №12 от градския транспорт ще преминават по обходен маршрут, като за добрата организация на движение ще бъдат поставени..

публикувано на 17.08.24 в 09:04

Предимно слънчево време

На 17 август преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд отново над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°.

публикувано на 17.08.24 в 08:56

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за 72 часа

Румен Гайтански, по прякор Вълка, е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, научи БНР. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев. По информация на БНР Софийската градска прокуратура..

публикувано на 16.08.24 в 16:41

Кметът Байкушев и синдикатите на Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд подписаха КТД

Кметът Методи Байкушев подписа Колективни трудови договори с представители на културните институти, с които се регламентират по-добри условия на труд и социални придобивки на служителите в Ансамбъл „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд-Благоевград. Споразуменията се сключиха по време на среща в кабинета на кмета, на която присъстваха още зам.-кметът по..

публикувано на 16.08.24 в 14:47

Нов дигитален гид оживява историята в РИМ - Благоевград

РИМ - Благоевград и “Подай уше” канят всички жители и гости на Благоевград да чуят историите в музея. Инициативата предлага на посетителите възможност да се потопят в богатата история на региона по един съвсем нов начин. "Подай уше" е интерактивен аудио гид, достъпен на английски, а скоро и на български език. Чрез сканиране на QR кодове,..

публикувано на 16.08.24 в 14:10

Задържаха 18-годишен дрогиран шофьор без книжка

18-годишен младеж е задържан за управление на автомобил без книжка и след употреба на наркотични вещества, съобщиха от полицията в Перник.            Около час след полунощ на тел. 112 бил получен сигнал за лек автомобил, движещ се по автомагистрала „Струма“ от столицата посока Перник. Съобщавало се, че колата е минала на червен светофар в София и щяла..

публикувано на 16.08.24 в 12:20