Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: 10 млн. украинци са напуснали домовете си, а над 900 са цивилните жертви от началото на войната

Автор:

Върховният комисарят по правата на човека към ООН съобщи, че от началото на конфликта в Украйна досега са били убити най-малко 902 цивилни, а близо 1 500 ранени, предупреждавайки, че действителният брой вероятно е "значително по-висок", предава Ройтерс.

Повечето жертви са следствие на експлозивни оръжия като артилерийски и минометен обстрел. Експертите смятат обаче, че реалният брой на загиналите е значително по-висок, защото има много места, като обсадения пристанищен град Мариупол, където мониториногвия екип няма достъп и не може да потвърди жертвите.

Десет милиона украинци, или повече от една четвърт от населението на страната, са напуснали дома си от началото на войната, включително 6,5 милиона вътрешно разсени хора, сочат данни на Агенцията за бежанците към ООН, цитирани от Франс прес. Над 3 милиона и 300 хиляди са избягали в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна. 90% от бежанците са жени и деца, посочва още агенцията.

Първоначално агенцията на ООН изчисли, че около 4 милиона души могат да напуснат Украйна заради войната, но този брой вече е почти достигнат, като към днешна дата оценките показват, че броят на бежанците зад граница е достигнал 3,389 милиона, от които над 1,5 милиона са деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Обновяват ул. „Иларион Макариополски“ в Благоевград

Община Благоевград стартира дейности по цялостно обновяване на ул. „Иларион Макариополски“ в областния център. Ремонтът предвижда смяна на старите и амортизирани водопроводни и канализационни тръби с нови, отговарящи на съвременните изисквания, което ще гарантира дългогодишна експлоатация и ще намали риска от аварии в ЦГЧ. След завършването..

публикувано на 17.07.24 в 12:15

Нарушено водоподаване в кв. „Ораново” в Симитли

Поради реконструкция на уличен водопровод в гр. Симитли, кв. „Ораново”, ул. „Васил Априлов”, водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за периода  от 22.07.2024 г. (понеделник) до 29.07.2024г. (понеделник) в часовете от 08:00 часа до 18:00 часа. Засегнати ще бъдат участъците: улица „Славянска”, улица „Септемврийска”, улица „Димитър Благоев” и..

публикувано на 17.07.24 в 11:53

НСИ: Нараства броят на фирмите в несъстоятелност

През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в България са 11328, а обявените в несъстоятелност - 1005, показват данни на Националния статистически институт. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните нараства с 2,7%, а този на банкрутиралите - с 2,1 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази..

публикувано на 17.07.24 в 11:41