Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отхвърли призива на Русия защитниците на Мариупол да се предадат

Украйна отхвърли призива на Русия украинските сили в Мариупол да се предадат и на свой ред призова Москва да отвори хуманитарни коридори в обсадения град. При нов руски обстрел в Киев са загинали четирима души, съобщиха властите в града.

Преговорите с руската страна ще продължат днес, съобщи Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Не може да става дума Украйна да отстъпи град Мариупол и да сложи оръжие, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук в отговор на призива на руската страна украинските сили в Мариупол да сложат оръжие заради хуманитарната катастрофа в града. В обсаденото пристанище 400 хиляди цивилни са с отрязани комуникации, водоподаване, електричество и газ.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната заяви, че украински националисти и „неонацисти“ са отговорни за масов терор и множество убийства в Мариупол.

Властите в Киев съобщиха, че вчера през хуманитарни коридори от украинските градове са били евакуирани над 7000 души, повече от половината от тях от Мариупол. Правителството планира днес да изпрати близо 50 автобуса, които да изведат още жители на града.

Президентът Зеленски подчерта, че руските сили продължават атаките срещу цивилни и окачестви бомбардировките като „терор, който ще се помни векове напред“.

„В обсадения Мариупол руските военновъздушни сили хвърлиха бомба върху училище по изкуствата. Хората го използваха като скривалище от бомбардировките. Там нямаше военни позиции. Имаше около 400 души - мирни жители. Предимно жени и деца, и възрастни хора.“

В обръщение към Кнесета Зеленски призова Израел да подкрепи страната му.

Израел полага много усилия да уреди преговори на най-високо равнище между Украйна и Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че те може се проведат в Ерусалим, предаде Франс прес.

Зеленски подчерта, че израелският премиер Нафтали Бенет се опитва да намери начин за провеждане на преговори с Русия и подчерта, че Киев му е признателен за това.

Възможно е преговорите между Русия и Украйна да се провеждат в Ерусалим, добави Зеленски.

„Това е добро място за постигане на мир. Ако това е възможно.“

Най-малко четири са жертвите на обстрела в Киев късно снощи, съобщи кметът Виталий Кличко в Телеграм. Първоначално беше съобщено за един загинал. Ударени са няколко жилищни сгради и търговски център. 

Кметът на обкръжения северен град Чернигов съобщи, че десетки цивилни са били убити при безразборен артилерийски обстрел, ударена е била и сградата на болница.

ООН обяви, че от началото на войната домовете си са напуснали 10 милиона украинци, което е над една четвърт от населението на страната. От тях близо 3 милиона и половина са потърсили убежище в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна.

Според Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, преговорите за прекратяване на войната може да продължат няколко седмици, въпреки че има признаци за „по-адекватна“ позиция на Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърди, че Русия и Украйна са постигнали напредък и са близо до споразумение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41

Студентският съвет ще помага при записването на новоприетите студенти в ЮЗУ

От днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна записването на новоприетите студенти на първо класиране за учебната 2024/2025 г. То ще продължи до 16 юли, каза за Радио Благоевград , зам. ректорът на висшето училище доц. Вяра Кюрова.  Новоприетите студенти трябва да представят лична карта, диплома за завършено средно образование и..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32