Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски зове Европа да прекрати всякакви търговски отношения с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските лидери да прекратят всякакви търговски отношения с Русия. "Европа има сила, по-мощна от всяка ракета - без търговия с вашите банки и компании Русия няма да има средства за тази война", каза той.

Днес отново са се провели преговори за постигане на примирие между Русия и Украйна, съобщи член на украинската делегация. 

Според Кремъл, украинските представители използват паузите в хода на преговорите за да се прегрупират. 

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към европейските лидери, които тази седмица се срещат в Брюксел, да прекратят всякаква търговия с Русия. 

"Не спонсорирайте военната машина на тази страна, нито едно евро за окупаторите, затворете всичките си пристанища за тях, не доставяйте стоки, откажете се от руските енергийни ресурси, принудете Русия да напусне Украйна", настоя Зеленски. 

Той отново заяви, че е дошло времето за преговори с руския президент Владимир Путин. Но от Кремъл заявиха, че все още не виждат смисъл от това. 

"Всяко спиране на преговорите се използва от националистическите части за прегрупиране и за продължаване на атаките срещу руските военни“, каза още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В същото време Олексей Арестович, съветник на украинския президент, отбеляза, че руските сили почти са загубили възможността да атакуват по всички точки на конфликта.

За първи път се появиха съобщения за ракетен обстрел срещу предградия на Одеса. Тази сутрин е ударена жилищна сграда. Няма жертви. Избухнал е пожар.

Ситуацията в стратегически важния град на Азовско море Мариупол, който е под руска обсада, остава сложна. Руските въоръжени сили съобщиха, че в окупираното украинско пристанище Бердянск е акостирал голям десантен кораб, който може да транспортира до 20 танка или 40 бронетранспортьора. 

Лидерът на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин призна, че градът не може да бъде превзет в рамките на дни или дори седмици. По-рано днес президентът Зеленски отхвърли призива на Русия украинските сили в Мариупол да се предадат. Бяха договорени осем хуманитарни коридора, но не и от Мариупол. 

В Киев от 20 часа тази вечер отново влиза в сила полицейски час и ще продължи до сряда сутринта. При руски обстрел и мощна експлозия в търговски център в Киев са загинали най-малко осем души. Северозападни предградия на Киев са под руска обсада и на ръба на хуманитарна катастрофа, става ясно от съобщения на кметове в социалните медии. А в Харков, при ракетен обстрел на жилищна сграда, е загинал 96-годишният Борис Романченко, оцелял от лагерите на смъртта в Бухенвалд, Пенеберг и Берген Белзен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът в Гърция достигна до границата с България

Пожарът в  планината Славянка, който гръцките власти гасят от седмица,  достигна до  границата с България.  Ситуацията е изключително напрегната. Огънят е на метри от граничната бразда, потвърди за БНР директорът на горското стопанство в Катунци инж. Пламен Поюков, който е на терен заедно с още 50  горски служители, пожарникари и военни...

публикувано на 24.07.24 в 18:48

Почит към загиналите при пожара в местността Бетоловото

Навършват се 21 години от трагичната смърт на подполковник Илко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки от  24-та авиобаза „Крумово“, трагично загинали, изпълнявайки воинския, професионален и житейски дълг, дълг към  родината си, държавата и природата. Пред подвига им, с минута мълчание,..

публикувано на 24.07.24 в 15:50

Локализираха пожар в предприятие край село Бело поле

Служители от звено "Инспекторат" към общинска администрация съдействаха за локализиране на пожар в предприятие в района на благоевградското с. Бело поле днес. По време на редовния обход, който извършват инспекторите във връзка с пожароопасния сезон, двамата служители Божидар Събев и Владимир Василев забелязват дим и веднага предприемат..

публикувано на 24.07.24 в 15:39

Ново отличие за Фолклорен ансамбъл „Веселие“ от Симитли

Поредно впечатляващо представяне и ново отличие спечели Фолклорен ансамбъл „Веселие“ от Симитли, който в края на миналата седмица взе участие в Международен фолклорен фестивал в Истанбул. „Нашият ансамбъл спечели наградата за композиция“, каза ръководителят на ансамбъла Любомир Марянски. Танцьорите имаха възможността да покажат своя..

публикувано на 24.07.24 в 15:37

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите, пише БНР. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев.  От общините се очаква да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите. Вицепремиерът и..

публикувано на 24.07.24 в 14:15

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 24.07.24 в 14:14

ЮЗУ с допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обявява допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места за обучение, субсидирано от държавата  и за платено обучение от  24 юли 2024  г. Кандидат-студентите могат да подадат документи, ако притежават диплома за завършено средно образование и отговорят на едно от следните условия: имат оценка от..

публикувано на 24.07.24 в 13:40