Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отказва да плаща за руски газ в рубли

ЕС и САЩ подписаха споразумение за създаване на служба, която да работи за намаляване зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива. Това обяви американският президент Джо Байдън в Брюксел, съобщава "Франс прес".

"Инициативата е фокусирана в две основни направления - първо, да помогне на Европа да намали зависимостта си от руския газ възможно най-скоро. Второ, да намали нуждите на Европа от газ като цяло".

Вашингтон и Брюксел са се договорили за доставка на 15 милиарда кубични метра втечнен природен газ допълнително до края на годината.
   
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европа иска да се откаже от руските горива, за да не финансира повече "този ужасяващ конфликт". Тя също така заяви, че ЕС отказва да плаща за руския газ в рубли и определи нареждането на Владимир Путин за това като "шантаж и опит да се заобиколят санкциите".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петко Ангелов-ЮЗДП:Проблем създават огнищата от гръцкия дял на Славянка, които се развиват в западна посока

„Към този час на деня пожарът на западния фронт в планината Славянка е почти утихнал. Служители на Югозападното държавно предприятие, пожарникари, и военнослужещи опазват периметъра  той да не се развива извън направените полоси“ – каза за Радио Благоевград Петко Ангелов, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно..

публикувано на 06.08.24 в 18:27

Информация за пожара на българо-гръцката граница

Продължава активността на пожара от изток. Работи се за овладяване на новото огнище от запад в гръцка територия и недопускането му в територията на България. Личен състав на терен - 120 души. Два булдозера и два багера изграждат просеки. Пожарните коли на място са 10. От сутринта до този момент испанските самолети са направили по 6 курса и продължават..

публикувано на 06.08.24 в 17:14

Кметът на Разлог посрещна европейска шампионка

Кметът на Община Разлог-инж. Красимир Герчев посрещна европейската шампионка по волейбол с разложки корени-Вяра Парапунова. На 13 юли, на Европейския шампионат по волейбол ЕвроВолей 2024, при девойки до 18 години, България, става шампион.  Играч на отбора е Вяра Парапунова, чиито родители са от град Разлог. Днес кметът на Община Разлог посрещна Вяра в..

публикувано на 06.08.24 в 16:54

Община Симитли защити Коматинските скали

Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Благоевград прие предложението на кмета на град Симитли, Апостол Апостолов, за защита на природната забележителност Коматински скали. Защитената територия е с площ 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли във Влахина..

публикувано на 06.08.24 в 16:44

Джаз в теснолинейка!

Да се возиш на джаз-теснолинейка звучи необичайно и екстравагантно? А защо не?! Със сигурност ще бъде забавно, интересно и много приятно. Банско джаз фестивал, Община Банско и Родопската теснолинейка организират едно атрактивно музикално пътуване между Родопа, Пирин и Рила. Пътниците могат да се возят по джазовата теснолинейка в два..

публикувано на 06.08.24 в 16:41

Проверка на състоянието на моста между ГКПП "Кулата" и ГКПП "Промахон"

Областният управител Георги Динев, заедно със заместник областния управител Христо Ангелов, който е председател на междуведомствената комисия, Иван Кунев – директор на ОПУ - Благоевград, представители на ОД на МВР-Благоевград, РД „Гранична полиция“-Смолян, Агенция „Митници“ София, ОО „Автомобилна администрация“ - Благоевград, инж. Мартин Петков –..

публикувано на 06.08.24 в 16:36

Изправена е статуята, намерена при разкопките в Хераклея Синтика

Статуята, вероятно на владетел или висш чиновник, открита при теренните проучвания в обект "Античен град Хераклея Синтика", е разопакована и изправена на място в експозиционната зала на Историческия музей в Петрич. Няколко часа продължи работата, под ръководството на проф. Людмил Вагалински, за да се извиси в цял ръст мраморната статуя...

публикувано на 06.08.24 в 16:32