Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващи боеве и хуманитарна криза в обградените от руски сили градове на Украйна

Автор:

Продължаващи боеве и влошаваща се хуманитарна ситуация в обградените от руски сили големи градове – това показват последните информации от войната в Украйна, на чийто фон американския президент Джо Байдън обеща допълнителна отбранителна помощ при първата си пряка среща с представители на украинското правителство.

Продължават боевете около и във обградените от руски сили градове като Мариупол и Чернихов. Кметът на Чернихов Владислав Атрошенко, цитиран от УНИАН, заяви, че към момента няма как да се организират хуманитарни коридори за извеждането на около 120 000 цивилни, останали в града. По думите на Атрошенко, вече е по-лесно да се преброят здравите жилищни постройки, отколкото напълно унищожените, както и че цивилните жертви са над 200.

Три силни експлозии са се чули следобед в западния град Лвов, който към момента е почти незасегнат в рамките на войната. 

Стрелба и експлозии се чуват на кадри от протест на местни жилите в град Славутич, който приютява семейства от персонала на бившата атомна електроцентрала "Чернобил". По-рано украинските власти обявиха, че градът вече е под руски контрол. По последна информация нападателите са се изтеглили от центъра му след гражданската демонстрация.

Другаде в Украйна руските атаки изглежда са неуспешни, като към момента украинската армия успешно удържа офанзивите към Киев, Харков и Николаев. Според генералния им щаб, основен фокус на украинските сили в момента е удържането на врага при Кривой рог, Запорожие и Николаев.

По информация отново от Киев, руските сили вече не контролират напълно Херсон – единственият голям украински град, който към момента е завладян. При удар срещу военна база близо до Херсон е загинал генерал-лейтенант Яков Резанцев – седмият високопоставен руски военен, който умира в рамките на войната в Украйна. Тези информации не са потвърдени от Москва.Руските агенции от своя страна съобщават, че украинските сили бомбардират жилищни райони на отцепилия се Донецк, както и че общо 16 хиляди души са били евакуирани от Донбас в руската Ростовска област.

На фона на тези информации се проведе първата среща на американския президент Джо Байдън с представители на украинското правителство от началото на войната. Във Варшава той се срещна с външния и военния министри на Украйна, за да им обещае развитие в отбранителното сътрудничество.

По-късно Байдън беше приет от полския си колега Анджей Дуда и по време на срещата заяви: "Уверен съм, че Владимир Путин е разчитал на това да раздели НАТО, да раздели източния от западния фланг, да раздели държавите заради споровете им в миналото. Но не успя, ние останахме заедно".

В рамките на посещението в Полша Байдън се срещна и с бежанци от Украйна, пред които нарече руският президент Владимир Путин "касапин".
"Всеки път подобни лични обиди стесняват прозореца на възможностите за нашите двустранни отношения при сегашната администрация на Съединените щати. Трябва да сме наясно с това", кометира думите на американския президент пресекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43