🎂 6 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кремъл допуска спиране на доставките на газ за Европа

Автор:

В Кремъл допуснаха прекратяване на доставките на газ в Европа, ако европейските страни откажат да плащат за руско синьо гориво в рубли. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че засега не знае как точно ще реагира Москва, ако Европа откаже да купува руски природен газ за рубли. В същото време той беше категоричен, че доставките със сигурност няма да бъдат безплатни. 

Песков допълни, че Русия ще компенсира отказа на европейските клиенти да купуват руски петрол чрез пренасочване на доставките към Югоизточна Азия. 

По-рано днес президентът Владимир Путин разпореди на правителството, Централната банка и “Газпром” да преведат в рубли разплащанията за газ с така наречените неприятелски държави, които наложиха санкции на Русия заради нахлуването й в Украйна. Това са всички европейски страни, които купуват руско синьо гориво с изключение на Беларус, Молдова и Сърбия.


Вижте още

Запалиха коледните светлини в Благоевград

Дядо Коледа и джуджетата запалиха коледните светлини. Благоевград вече грее в хиляди багри.  Засия коледната елха, както и всички коледни светлини в областния център.  Стотици благоевградчани станаха съпричастни с празничната вечер. Чачалото на събитието поставиха Дядо Коледа и джуджетата, които поведоха пъстро шествие през центъра...

публикувано на 06.12.23 в 20:22

Кметът на Благоевград пусна за обществено обсъждане предложение за повишаване на местните данъци и такси

Кметът на община Благоевград предлага през 2024 г.: Данък върху недвижимите имоти да бъде 2,5 на хиляда върху данъчната оценка, за 2023 г. той е 1,9 на хиляда. Данък при възмездно придобиване на имущество да бъде 3 на сто върху цената на придобиваното имущество, за 2023 г. той е 2,4 на сто. Такса битови отпадъци – 2.5 промила върху..

публикувано на 06.12.23 в 17:23

Ансамбъл „Танец“ с концерти в Белица и Гоце Делчев

Националният ансамбъл за народни танци и песни на Република Северна Македония „Танец“ ще зарадва жителите и гостите на Гоце Делчев и Белица в навечерието на коледните празници.  По покана на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов и кмета на Белица Радослав Ревански, ансамбъл „Танец“ ще изнесе два концерта. В гр. Гоце Делчев на 21 декември от 18 часа в зала..

публикувано на 06.12.23 в 13:45

Банско открива сезон 2023 – 2024

Началото на новия зимен туристически сезон в гр. Банско ще бъде отбелязано на 16 декември 2023 г. със специално събитие. Традиционни организатори са Община Банско и концесионерът на ски зоната. Празничната програма ще започне в 9:30 ч. на Бъндеришка поляна с атрактивни игри и концерт на известната изпълнителка Михаела Филева, а по писта..

публикувано на 06.12.23 в 13:33

Палят светлините на коледната елха в Перник на 8 декември

Коледните тържества в Перник започват на 8 декември. В 17.30 ч. кметът Станислав Владимиров ще включи светлинките на коледната елха и ще отправи поздрав към перничани. За да донесат радост на най-малките на тържеството ще дойдат Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата.  Същия ден ще бъде открит и коледният базар. Той ще остане на централния градски площад..

публикувано на 06.12.23 в 13:02

Празник в черквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“

Църквата "Св. Николай" в благоевградския кв."Грамада"  отбелязва днес храмов празник.  Вярващи, жители и гости се стекоха в православния храм, носещ името на светеца. По традиция на Никулден в черквата се отслужва света литургия, водосвет и се раздава рибен курбан за здраве. Празничната света литургия отслужи отец Светослав Кючуков, заедно..

публикувано на 06.12.23 в 10:43

Празник на виното в Сандански

За двадесет и девети пореден път в Сандански ще се проведе Празник на младото червено вино на 27-и декември 2023 г. По традиция, община Сандански организира конкурс за най-добро младо вино, в който могат да вземат участие всички винопроизводители от региона.  Те трябва да предоставят 1,5 л. вино с информация за сорта, населеното място и..

публикувано на 06.12.23 в 10:39