Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения във военни престъпления, Москва отрича

Автор:

Украйна, Европа и САЩ обвиниха Русия във военни престъпления след откритите тела на убити цивилни  в град Буча, недалеч от Киев, след изтеглянето на руските сили.Москва поиска Съветът за сигурност на ООН спешно да обсъди случая, за който твърди, че е провокация на украинските власти.Украинските власти са успели да евакуират почти 3 хиляди души от обсадения от руските сили Мариупол и Луганска област през вчерашния ден, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук. Междувременно от британското министерство на отбраната заявиха, че контролът над Мариупол е почти сигурно основна цел на руската инвазия.Украинските власти позволиха на екипите на редица чуждестранни медии да посетят Буча. Пратениците на АФП, Ройтерс и Би Би Си съобщиха за 20 тела по улица в разрушения град. Според украинските власти над 300 души са открити в масов гроб край църква.Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска независимо разследване.Съветът за сигурност на ООН ще разгледа случилото се в Буча на заседание във вторник, обяви в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски:„Всички партньори на Украйна, ще бъдат информирани подробно за това, което се случи на временно окупираната територия на страната ни. Военните престъпления в Буча и други градове по време на руската окупация ще бъдат предмет на обсъждане и в Съвета за сигурност във вторник. Задължително ще има и нов пакет санкции срещу Русия. Но аз съм уверен, че това е малко и е нужно да бъдат направени още изводи - не само за руската страна, но и за политическото поведение, което фактически позволи на това зло да дойде в нашата земя“. По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва, а британският външен министър Лиз Тръс заяви, че жестокостите трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.В Москва нарекоха твърденията за военни престъпления на руските сили в Буча „провокация” и “поредната постановка на киевския режим за западните медии”.От руското министерство на отбраната подчертаха, че кадрите с убитите мирни жители са се появили четири дни след оттеглянето на руснаците, с пристигането в Буча на Службата за сигурност на Украйна и на украинската телевизия. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че САЩ премълчават факта за артилерийския обстрел на Буча от украинските въоръжени сили, който би могъл да доведе до цивилни жертви и подчерта, че няма пострадали мирни жители, докато Буча е бил под руски контрол.„След ненавистните провокации на украинските радикали в Буча, Русия поиска среща на Съвета за сигурност в понеделник, 4 април“, написа в Туитър заместник-постоянният представител на страната в ООН Дмитрий Полянски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43