Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България още не е получила оферта от САЩ за допълнителните изтребители Ф-16

България още не е получила оферта от САЩ за допълнителните изтребители Ф-16 - това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти и допълни че американският Конгрес е гласувал рамка, която дава възможност на американското правителство да възложи оферта.

Тепърва правителството ще прави оценки, коментира Петков: 

„След като ние я получим, ще оценим, ще решим каква е най-добрата стратегия на база на тая оферта, така че днешната стъпка е просто рамковата позиция на американската държава.

В момента още нямаме и оферта, не знаем въобще какво се предлага, на каква цена, какви са условията. Едно мога да ви кажа обаче - че каквото и да прави българското правителство, ще им направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти, преди да вземе такова решение. Мисля че последния път българското правителство е взело решението на крак, което за мене не е правилния начин“, заяви Кирил Петков.

Американският конгрес днес одобри продажба на още 8 изтребителя Ф1-6 за България на примерна цена от милиард и 600 милиона долара, след като България вече плати производството на други 8 машини през 2019 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма опасност пожарът от Пехчево да навлезе на българска територия

От ЮЗДП и "Държавно горско стопанство - Симитли" следят ситуацията с големия пожар, който гори в  община Пехчево, Република Северна Македония. Директорът на горското стопанство - инж. Благой Кишев, съобщи, че към момента няма опасност огънят да премине на наша територия. Пожарът се намира на около 10 - 12 км от българо-македонската граница. Горски..

публикувано на 31.07.24 в 09:22

Самолети се включват в гасенето на пожара в Малешевска планина

Над 6000 дка държавни горски територии и над 3000 дка земеделски земи са засегнати от пожара в Малешевска планина. Това съобщават о оперативния щаб, ситуиран в Микрево. От ЮЗДП е направен обход на района. Тази сутрин 40 служители са мобилизирани на този пожар, а над 30 са на пост в Славянка. 8 горски противопожарни автомобила участват в гасенето. Няма..

публикувано на 31.07.24 в 08:26

Между 10 и 12 000 дка. горят в Малешевска планина и в планината Славянка

Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни.  От община Струмяни обявиха бедствено положение заради борбата с пожара. 30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два..

публикувано на 31.07.24 в 07:23

Слънчево и топло време

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. В планините също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по най-високите върхове на Рила и Пирин умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 15°.

публикувано на 31.07.24 в 07:10

Евакуираха жителите на две села в община Струмяни, заради пожара

Евакуираха 18 жители на село Кърпелево, като се подготвя и евакуацията на 100 жители на село Цапарево, в община Струмяни, съобщи гл. секретар на МВР  Димитър Кангалджиев. Продължава да гори горски масив, който е над 20 хиляди декара между селата Цапраево и Микрево.  Над 23 автомобила на "Пожарна безопасност и защита на населението“ работят за..

публикувано на 30.07.24 в 19:24

Пожар в района под Рилския манастир

Локализиран е пожарът в района под Рилския манастир, разразил се днес около обяд, съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.  Огънят е възникнал между селата Бараково и Пороминово, като са засегнати повече от 40 дка.  Все още екипи на пожарната служба работят на място за потушаването на огъня.  Няма опасност за населението. 

публикувано на 30.07.24 в 17:47
Министерство на образованието и науката

МОН публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас.  Проверката става на сайта infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г.  На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти..

публикувано на 30.07.24 в 17:12