Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за управление на енергийните ресурси на Община Разлог

Община Разлог планира да осъществи значим проект за управление на енергийни ресурси, който ще доведе до намаляване данъците на хората, такса смет и големи екологични ползи. 

Зам. кметът по икономическите и правни въпроси Иван Гюров съобщи, че в ход е реализация на  изграждане на фотоволтаична инсталация, която ще бъде ситуирана в регионалното депо в Разлог.  Мощността на тази инсталация е три мегавата. Те ще бъдат предвидени за потребление и задоволяване, както на собствените нужди на депото, така и за продажба останалата част от произвежданата енергия. Проектната документация е подготвена и окомплектована и днес предстои да бъде  подадено заявление в ЧЕЗ за проучване.

Главна цел е още първата година след изграждането на инсталацията да бъде намалена  с 10% такса смет за жителите на община Разлог. За да може всеки един човек, който живее в община Разлог да усети незабавно ползата от изграждането на тази ел. инсталация. "Ще изчакаме становище за  присъединяване, и след като бъде издадено ще предприемем нужните стъпки за започване изграждането на инсталацията", информира зам. кметът Иван Гюров. Плановете са втората година да има още едно намаление с до 10% такса смет за жителите на общината. Голяма добавена стойност има и това, че тази инсталация ще се намира на  регионалното депо. Защото опазването на околната среда е неразривно свързано с правилното оползотворяване на битовите отпадъци. 

По  отношение на газта от три месеца община Разлог разработва иновативен проект, като взима добрия пример от италиански компании партньори. 

Идеята е да бъде изградена инсталация, която да произвежда био газ, а в последствие и електроенергия от хранителния отпадък генериран от домакинствата. С оглед максимално рентабилно потребление  на енергийни ресурси от всякакъв вид с финансови и икономически ползи общината стартира и проучвания по още един иновативен проект, който би могъл да се реализира в рамките на три-четири години. 

Оборския тор да бъде ползван и генериран в електрическа енергия, чрез био газ, и когато бъде преработен, вече  е допустим в екологичните норми, стопаните да могат го ползват преработен за земеделски нужди.

Зам. кметът Иван Гюров подчерта, че се взимат предвид и ситуацията със значителното поскъпване на торовете за селското стопанство в настоящия момент. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фолклорен флашмоб на Ансамбъл „Пирин“

С емоционален фолклорен флашмоб магическите гласове на Ансамбъл „Пирин“ огласиха площадното пространство пред МОЛ „Ларго“  Под диригентството на Латинка Костова хорът на емблемата на Благоевград и с гост - солист - перкусионистът Иван Цонков, изненада в неделния ден жителите и гости на областния център с изпълнения от репертоара на ансамбъла,..

публикувано на 30.06.24 в 16:46

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен". "Да пазим..

публикувано на 30.06.24 в 16:40

42.38% избирателна активност в село Теплен, към 16 часа

В село  Теплен се провежда балотаж на частичния вот за кмет на кметство, след като миналата неделя никой от тримата кандидати не събра повече от половината от гласовете на избирателите. До частични избори се стигна, след като ОИК – Хаджидимово прекрати правомощията на избрания на местните избори през есента на 2023 г. кмет, поради установяване, че не е..

публикувано на 30.06.24 в 16:23

Благотворителен футболен турнир по повод празника на МВР се проведе в Благоевград

ОД на МВР - Благоевград и Синдикална федерация на служителите на МВР организираха благотворителен турнир по мини футбол под надслов „С обич за децата, в памет на бащите герои“. Състезанието се проведе на 29 и 30 юни. Турнирът е ежегоден и е посветен на 5 юли, професионалния празник на МВР. Началото на благотворителната инициатива е поставено през 2004..

публикувано на 30.06.24 в 15:50

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и уставно избран от..

публикувано на 30.06.24 в 13:24

Обявиха частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10:00 ч. на 1 юли 2024 г. Обявяването на частично бедствено положение се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община..

публикувано на 30.06.24 в 12:09

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, и обяви, че..

публикувано на 30.06.24 в 11:36