Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Има натиск върху България чрез евроинституциите за вдигане на ветото за РСМ

Има натиск върху България чрез европейските институции за вдигане на ветото върху преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз, обяви президентът Румен Радев на национална конференция за европейската перспектива за добросъседските отношения между двете страни:

"Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск и то на фона на войната в Украйна, която се използва от европейските институции като аргумент за спешна, незабавна интеграция на Република Северна Македония в Европейския съюз, дори с цената на тежки компромиси от наша страна в името на стабилността на Европа, разбира се, така, както разбират този проблем в Брюксел".

Заявеното от държавния глава отекна и в Народното събрание.

Председателят на групата на БСП Георги Свиленски отправи предупреждение към премиера – по думите на Свиленски Кирил Петков няма да е премиер, ако отстъпи от ветото, наложено на Северна Македония.

"Ако премиерът на своя глава реши да направи нещо, ясно е какъв е изходът - няма да бъде премиер повече".

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ противоречивите сигнали, излъчвани от българското правителство, отслабват позицията на София:

"Ако министър-председателят Петков им го казва, че ще вдигне така нареченото вето без Република Северна Македония да изпълни нищо, нормално е натискът да се усилва, така че вината е в разнопосочните сигнали, които дава правителството".

Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" обвини ГЕРБ за европейския натиск:

"Запознайте се с един текст от 26 март 2020 година, от първия проведен онлайн Европейски съвет, където се казва, че всички европейски лидери са се съгласили Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в Европейския съюз. На този Европейски съвет е присъствал един бивш премиер. Сигурен съм, че може да се сетите кой е бил премиер на тази дата, така че България е поела един ангажимент.

Разберете, че когато предният ни премиер първо е казал "да", после е казал "не", е нормално да има напрежение от страна на нашите партньори по тази тема, защото това е поредният акт на България, който ни прави неблагонадежден партньор".

Предупреждение дойде и от "Има такъв народ". Станислав Балабанов заяви:

"Аз се надявам премиерът и хората, които са действали в различна посока от тази на декларацията на Народното събрание, на Консултативния съвет по национална сигурност, договора за добросъседство, да ревизират позициите си навреме. Тези, които са си мислили, че може да се залагат българските национални интереси, видимо са се объркали, така че да се ревизират навреме. Когато е поставена на масата историята на Република България, историческите ценности и националния интерес, никой няма право да ни казва какво да правим. Ние ще бъде безапелационни до край".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се усъмни в декларираната от БСП и ИТН непоколебимост:

"Аз съм сигурен, че добрата "коалиционна култура" на БСП и някои от другите политически субекти в четворната или петорна коалиция вътре, защото и Радев да не забравяме, че е ангажиран с управлението, ще надделее в името на националния интерес, благото на българите и всичко останало, което слушаме вече 32 години, в резултат на което България умира, защото е управлявана от хора, които все в името на националния интерес, убиват българската нация".

Според председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов се спекулира с темата за натиска върху България и нашата героична съпротива:

"Това говорене напълно аз мисля, че напълно осъзнато налива вода в мелницата на разделението между България и нейните европейски партньори. Това, че ние не успяваме добре да защитим своята позиция е една реалност, която никой не може да отговорно да отрече, не означава, че има някакъв натиск, за който трябва самоцелно да се репчим, ние имаме партньорски диалог със страните членки на ЕС , на който ни се поставя въпросът как да ни помогне, за да намерим решение на този въпрос".

От ДПС също се обявиха за отпадане на ветото. Зам.-председателят на ПГ на движението Хамид Хамид:

"Не всеки български гражданин, според мен, би се радвал да види република Северна Македония като член на Евросъюза, особено в тази ситуация на несигурност по света. Не само Северна Македония, а и всички държави от Балканите трябва да бъдат членове на ЕС – това е нашата позиция".

Същевременно от партия ВМРО започнаха протести под наслов "в защита на българския национален интерес в Северна Македония". 

На националната конференция за европейската перспектива за добросъседските отношения между двете страни държавният глава Румен Радев определи европейската перспектива на Северна Македония като стратегическа цел за България, но очерта и компромисите, които не могат да бъдат направени.

Форумът беше в памет на Гоце Делчев - днес се навършват 119 години от гибелта му.

"Европейската алтернатива на Република Северна Македония няма алтернатива и е стратегическата цел на България" - заяви президентът Румен Радев на форума. Той подчерта, че и в момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка.

Държавният глава беше категоричен, че страната ни не действа от позицията на силата, но че не може да направи компромис с правата на македонските българи и няма как да се съгласим с кражбата на история. Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорния процес:

"Това трябва да бъде, след като се промени Конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите части от народи. Когато видим ясни гаранции за устойчив и необратим процес по защита на нашето културно-историческо наследство".

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че е най-важно да имаме консолидирана българска позиция:

"И сме наясно, че преди ние двустранно да изчистим нашите отношения, колкото и комисарят по разширяването да стои в София, резултатът ще е един и същ, ако не направим пробив сами помежду си".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третокласници пресъздадоха моменти от живота на Георги Измирлиев – Македончето

Ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград изнесоха поетичен рецитал и пресъздадоха впечатляващи моменти от т.нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев – Македончето. Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей  и е по повод 173 години от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание...

публикувано на 19.04.24 в 16:24

ЦИК реши: Румяна Петрова оглавява РИК - Перник

Румяна Петрова от квотата на ГЕРБ - СДС ще оглавява РИК в Перник за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и избори за Европарламент, реши ЦИК. На проведените на 14 април консултации при областния управител Людмил Веселинов, парламентарно представените политически сили не се споразумяха за ръководството и състава на комисията...

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Ангел Джамбазки в ЮЗУ: Готвим се за самостоятелно участие на изборите

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Ангел Джамбазки, зам.- предсетател на ВМРО - Българско Национално Движение, посети ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Той изнесе беседа пред преподаватели и студенти на тема „Европейският съюз и българският национален интерес“.  Ангел Джамбазки коментира предстоящите парламентарни..

публикувано на 19.04.24 в 16:02

Експерти представиха възможностите за финансиране на предприятия

Община Благоевград бе домакин на Информационен ден, в рамките на който експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” представиха възможностите пред предприемачи да получат финансиране при въвеждане на иновации в бизнеса си. Форумът бе открит от заместник-кмета по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, която приветства..

публикувано на 19.04.24 в 15:13

Махат опасно съоръжение в Перник

Съоръжението за катерене/ Хексагон/ в Парка на предизвикателствата в Перник ще бъде премахнато. То не е сертифицирано, морално остаряло е и крие рискове за децата, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков. Съоръжението е на три нива и е една от атракциите в изградения с европейски средства Парк на предизвикателствата в Перник. За функционирането..

публикувано на 19.04.24 в 14:57

Над 120 деца на плувен турнир в Кюстендил

Над 120 деца ще се включат във второто състезание по плуванер организирано от плувен клуб "Велбъжд“ в Кюстендил. Заявки за участие има и на деца от Разлог, Благоевград и Дупница. В рамките на половин година плувният клуб успява да организира второ състезание. То ще се проведе на 20 април от 10.00 часа на басейна в ПМГ "Професор Емануил Иванов“ в..

публикувано на 19.04.24 в 13:03

Минерална вода от чешмите в Рударци до началото на летния сезон

До началото на летния сезон два от минералните извори в село Рударци ще бъдат включени във водопреносната и водоснабдителната  мрежа на курортното селище. На проведеното днес заседание ОбС в Перник даде правомощия на кмета Станислав Владимиров да сключи договор за учредяване на право на строеж с дружеството - собственик на имота, в който ще бъде..

публикувано на 19.04.24 в 13:00