Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната библиотека в Благоевград посреща гости по повод Деня на библиотекаря

Снимка: Снежина Цветанова

Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград посреща жители и гости на областния център на Пиринско по повод Ден на библиотекаря – 11 май. Подготвени са редица инициативи, с които ще бъдат обхванати различни възрастови групи и интереси. В отдел „Читални“ се провеждат открити уроци по бас китара, шоу китара, барабани, пиано, под ръководството на музиканти. „Ще се проведе и изложба на оригами. В „Детски отдел“ ще има загадки, свързани с библиотеката за най-малките читатели“, сподели за Радио Благоевград библиографът Емилия Малешевска. По време на празничния ден, благоевградският писател Владимир Караджов ще проведе среща с читатели, коята е на тема „Библиотеките – път към знанието“. Част от инициативата „Нощ в библиотеката“, която започва от 18:30 часа, са разговор на тема „Промишлеността на Благоевград в миналото и днес“ в отдел „Краезнание“, ще се състои разговор  и с младата писателка Цветелина Жулева, която ще представи своята книга „Красотата на неизживяното“.

Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград е най-голямата библиотека на територията на Югозападна България. Тя е една от единадесетте депозитни библиотеки в страната. Фондът на библиотеката включва 466 хиляди тома. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дарение за МБАЛ „Иван Скендеров“ Гоце Делчев

С много важни апарати разполага отделението по неонатология в МБАЛ „Иван Скендеров“ гр. Гоце Делчев, след направеното дарение от фондация „Капачки за бъдеще“ и нейният председател Лазар Радков. В края на миналата седмица, той пристигна лично в АГ – отделението на гоцеделчевската болница, за да връчи дарението, което се състои от 3 апарата: транскутанен..

публикувано на 15.07.24 в 14:09

Продължава гасенето на пожара в района на село Преколница

Единайсет пожара са загасени в края на миналата седмица в Кюстендилска област. Общо четири от тях са нанесли щети. Продължава гасенето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на с. Коприва, с. Цървендол и с. Преколница, община Кюстендил. Пожарът е низов и е обхванал площ около 500 декара., съобщиха от полицията. Огънят е..

публикувано на 15.07.24 в 13:08

Започна записването на седмокласниците в гимназиите

От днес започна записването на седмокласниците, класирани по първо желание след първи етап на класиране. Учениците се записват в училището, в което са приети. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране, посочват от РУО - Благоевград.  Записването на новоприетите осмокласници в НХГ „Св.св...

публикувано на 15.07.24 в 12:47

Годишната инфлация през юни е 2,5%

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на развлечението и..

публикувано на 15.07.24 в 12:21

След кратко прекъсване: Мотосъбор Предел се завръща

На ново място, две щури вечери, за седемнадесети път, ще се проведе националният мотосъбор Предела 2024. Събитието е част от програмата на Фестивално лято 2024, Разлог. Тази година съборът ще бъде в местността ски писта Кулиното край Разлог. Мотосъбор Предел 2024 г. стартира с откриване на събора на 19 юли (петък) от 18:30 часа, с мото игри и..

публикувано на 15.07.24 в 11:03

Нов съдия встъпи в длъжност в Районен съд - Кюстендил

Преслава Дякова встъпи в длъжност „съдия“ в Районен съд – Кюстендил. Тя спечели конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, обявен от Съдийската колегия на ВСС на 02.01.24 г. Съдия Дякова положи клетва и подписа акта за встъпване в длъжност, пред Общото събрание на съдиите и административния ръководител –..

публикувано на 15.07.24 в 10:57

Предлагат обявяването на ВиК-Дупница в ликвидация

Община Дупница пристъпва към ликвидация на местното ВиК. Темата ще бъде основна на предстоящата сесия на Общинския съвет. Причината е предстоящото от 1 август реално консолидиране на Дупница към Областната водна асоциация.  Водоснабдителните услуги в общината ще поеме “Кюстендилска вода”. Тя вече нае сградите и техниката на ВиК. Факт е тежкото..

публикувано на 15.07.24 в 09:37