Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти мерят безплатно кръвното налягане на жители и гости на Благоевград

7
Снимка: Елеонора Тропанкова

Десетки жители и гости на Благоевград премериха днес до обяд безплатно артериалното си кръвно налягане. Кампанията продължава до 14 часа в центъра на града, където в специално обособена шатра студенти от специалностите „Акушерка“ и „Медицинска сестра “ от катедра „Здравни грижи“ към ЮЗУ „Н. Рилски“ дават и информационни материали, както и консултират гражданите. Инициативата е по повод 12 май - Световния ден на медицинските сестри. 

Кампанията има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. По думите на младите медицински сестри сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света.

В звуковия файл чуйте репортажа на Елеонора Тропанкова...


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ОИК - Дупница за втори път прекрати правомощията на кмета на село Бистрица

 Причината е регистрирана на негово име и незаличена фирма.  Първото решение за отстраняване на Христо Христов от кметския пост беше отменено от Кюстендилския административен съд.  Сега  отстраняването на кмета са подкрепили 6 от 9-мата членове, а трима са били против. С това е изпълнено указанието на  съда  за гласували положително поне 2/3 от..

публикувано на 13.07.24 в 08:43

Традиционният църногорски събор „В сърцето на Граово” започва днес

 Народният празник се организира за шеста поредна година. Очаква се в него да се включат хиляди посетители и изпълнители. Над 20 часа фолклорна програма с над 800 изпълнители очаква гостите на събора през днешния и утрешния ден. Под мотото „Среща на поколенията” на сцената ще пеят и танцуват над 800 изпълнители от различни области в страната. Сред..

публикувано на 13.07.24 в 08:41

Днес отново ще бъде слънчево и горещо

 След обяд над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България - умерен от североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40° градуса. В планините ще бъде слънчево и топло, след обяд над източните райони с купеста облачност, но..

публикувано на 13.07.24 в 08:36

Възстановено е движението в района на Кресенското дефиле

Възстановено е движението по пътя Благоевград-Кресна в района на Кресенското дефиле, където по-рано днес аварира тежкотоварян автомобил. До 21 часа се ограничава движението на камиони над 12 тона по отделни пътни участъци. Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи..

публикувано на 12.07.24 в 19:09

Разкриха напълно статуята от Хераклея Синтика, местят я в музея в Петрич

Статуята от Хераклея Синтика показа лицето си изцяло, макар и за малко - преди да я опаковат заради пренасянето в музея на Петрич. То е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна, съобщават на фейсбук страницата си от..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

Поставят климатици в детските градини в община Разлог

Община Разлог осигури със собствени средства климатици за всички групи към ДГ "Радост" в цялата община. Днес бяха монтирани първите такива. Във филиал „Незабравка“ към ДГ „Радост“ в Разлог вече климатиците са поставени и функционират. Температурата в помещенията е приятна, а децата се радват на прохлада. Предстои монтиране на климатици във..

публикувано на 12.07.24 в 16:40

Камион аварира в Кресенското дефиле

Временно движението по първокласен път Благоевград-Кресна в района на Кресенското дефиле се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщиха от АПИ.

публикувано на 12.07.24 в 16:20