Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Валентин Дишев и Мирела Иванова – на 60

На 7 май колегата в БНР – Радио Благоевград Валентин Дишев навърши 60 години. В най-новия си брой "Литературен вестник" (прочетете) отделя по 3 страници на неговия юбилей и на юбилея на Мирела Иванова, навършваща същата прекрасна възраст днес.


От 2007 до миналата година (15 "сезона") Валентин Дишев водеше по БНР – Радио Благоевград предаването за литература "Страници", за което той и радиото бяха удостоени с Национална награда за принос в българската книжовна култура "Христо Г. Данов" и – трикратно – с годишната награда на Академия "Либер" за принос в подкрепата за развитието на българската литература.

Влиянието на Валентин Дишев върху процесите в хуманитаристиката у нас започва още през 1990 г., а по този повод проф. Георги Каприев отбелязва (в. "АБВ", бр. 8, 1992 г.) за създаденото от него: "... с присъствието си то пише една от страниците на българската културна история...". 

През 2007 г. основава Издателство „Арс“ – проект, запълнил огромна към онова време празнина: тогава  големите български издателства практически закриват програмите си за издаване на българска литература и особено издаването на дебюти на български автори. Чрез „Арс“ Дишев прави изключително много за запълването на тази празнина – само за 4 години са издадени над 40 дебютни книги, като се поставя началото на пътя на автори, днес ясно различими в съвременната българска литература: Ина Иванова, Иван Димитров, Радослав Чичев, Владислав Христов, Мирослав Христов, Яна Пункина, последвани от други не по-малко различими имена – „открити“, подкрепени, издадени – Анна Лазарова, Теодора Тотева, Ренета Бакалова, Наталия Иванова, Ева Гочева и много други лауреати на най-престижни национални награди за поезия... Издават се книги с поезия и проза на Петър Чухов, Ваня Константинова, Георги Милев , Калин Василев и мн. други.

По същото време от него е основан и тремесечника за литература „Глоси“ и онлайн-аналога му – електронното мултимедийно списание за литература „Кръстопът“. Заедно с DICTUM – другото основано от Валентин Дишев и поддържано и до днес електронно списание за литература, което вече отдавна е най-големият публичен, с неограничен и свободен достъп архив, съхраняващ гласовете на български автори, издатели, редактори, преводачи... – „Кръстопът“ е първото българско издание, интегрирало в себе си мултимедийни функции и предлагащо възможността да се слушат записи и гледат видеа с участието на значими за литературата ни личности (днес е „норма“, но в 2007 г. това беше нечувана иновация). „Кръстопът“ първи започна да публикува електронни книги със свободен достъп (и без да се нарушават авторски права), както и аудиокниги (при същите условия).

През 2017 г. създава – заедно с Георги Гаврилов – издателство Scribens, инициира създаването на „Хралупата“ – бутик за думи, образи и смисъл“ и „София ГлосиФест“. 

Освен популярността на „Хралупата“, като място иницииращо и осъществяващо за своя сметка множество срещи с автори и книги, „София ГлосиФест“ успешно продължи традицията на Национален литературен фестивал „Глоси“, основан през 2007 г. в Благоевград, с подкрепата и съдействието и на Радио Благоевград (който в първите 5 години от съществуването си проведе над 60 „форума“ и срещи в над 40 от населените места на България – такава е концепцията на фестивала – не да залага на един център и публика, а да ги създава в различни места на страната. Четири от националните турнета на фестивала – в над 20 населени места – са органицирани съвместно с Радио Благоевград. От настоящата  година тази практика е подновена). В четвъртото издание на „София ГлосиФест“, например, участваха над 80 автори и изпълнители от 18 страни на 4 континента...

Валентин Дишев е и създател и основен лектор на Школа за литература и хуманитаристика "Глоси" (гост-лектори са били Иван Ланджев, Георги Господинов, проф. Георги Каприев, пров. Евгения Панцева, проф. Михаил Неделчев, Аксиния Михалова и др. български и чуждестранни значими за високата литература личности). Още първият випуск на школата включваше вече споменатите  лауреати – вече – на множество национални литературни награди Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Наталия Иванова, Ренета Бакалова, Христо Мухтанов и др., които безусловно признават и сочат ролята на Школата за собственото си израстване...

Честито на юбиляра.


Вижте още

С водосвет за здраве бе даден старт на новата програмна схема в Радио Благоевград

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет за здраве в Радио Благоевград. Поводът бе новата програмна схема на най-слушаното радио в Югозападна   България.   „Мога да кажа с пълна убеденост, че Радио Благоевград е слушано и обичано в Благоевградска област и навсякъде, където се простира неговият обхват...

публикувано на 16.05.22 в 12:00

Класиране на участниците в XI конкурс за млади таланти „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО – 2022”

ПОБЕДИТЕЛИ: РАЗДЕЛ „ФОЛКЛОР” : МИХАЕЛА ГЕОРГИЕВА БОЯДЖИЙСКА – гр. Банско РАЗДЕЛ „ПОПУЛЯРНА МУЗИКА” : БОЖАНА ДОБРОМИРОВА МИТОВА – гр. Благоевград РАЗДЕЛ „ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ” : ДИЛЯНА НИКОЛАЕВА СТОЯНОВА – ПИАНО – гр. Благоевград ВЕЛИСЛАВ ИВАНОВ ИВАНОВ – ТАМБУРА – гр. Бобов дол..

публикувано на 07.04.22 в 11:30

Посланието ни: „Зелена светлина“ за интегрирания подход

Обща културна и образователна политика, обосноваваща се и на научните търсения и постижения – върху това се обединиха евродепутати, млади учени и представители на артсредите, студенти и ученици по време на форум в Благоевград. Това се случи по време на дискусия в рамките на проекта „Нашата Европа“ на БНР. Събитието се проведе на 5-и април т.г...

публикувано на 06.04.22 в 15:55

OurEU: Изкуство и наука – заедно за по-добра Европа: Препоръките

Творческа среща, организирана от БНР – Радио Благоевград в рамките на проекта „Нашата Европа“ 5 април 2022 г. (вторник), 11:00 ч. Ние знаем и творим. От нас зависи! Радио Благоевград Ви кани на творческа среща по проекта на БНР „Нашата Европа“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент в рамките на..

публикувано на 28.03.22 в 15:14
Дарен Димчев

„Стъпки от миналото“ – нова рубрика в ефира на Радио Благоевград

Най-малкият водещ на Радио Благоевград Дарен Димчев представя своята първа авторска рубрика „Стъпки от миналото“.   Рубриката ще бъде част от предаването „Неделя у дома“ и започва на 27 март. Дарен е на 10 години от Благоевград, обича историята. Той ще ни обяснява интересни факти от развоя на света, включително и събития, които са се..

публикувано на 24.03.22 в 14:09

Благотворителен концерт на БНР и БНТ за пострадалите от войната в Украйна

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър „Иван Вазов“ ще обединят усилия за благотворителен концерт в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна. Концертът „Заедно за Украйна“ ще се състои на  28 март от 19 часа. На сцената на Народния театър ще излезе  Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев и..

публикувано на 23.03.22 в 10:09

Празник на водата с Радио Благоевград и „ВиК” – Благоевград

„Чистата питейна вода на планетата ни е едва около 2%. Водата ни е дар от природата и наследство, коeто трябва да пазим. Нашият живот зависи от качеството на водата, която ползваме ежедневно. Нека продължаваме да работим съвместно и упорито, както до сега, за да управляваме устойчиво този, така ценен ресурс – ВОДАТА!” Около този апел се..

публикувано на 22.03.22 в 16:54