Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински куклен театър - Благоевград с инициативи в Европейската нощ на музеите

„Фолклорна магия от Пирин” ще бъде представена в събота /14 май/ от 16 часа, в залата на кукления театър (бивш Младежки дом). Това е спектакъл, който преди всичко изненадва с темперамент и невероятна фантазия. 

Инициативата, в която Общински куклен театър - Благоевград се включва, в отбелязването на нощта на музеите, с РИМ-Благоевград е с цел популяризиране и подкрепа културните дейности в града и региона. Адресът на представлението e както за деца, така и за възрастни и ще е с вход свободен. Това е една история за всеки човек, който обича своите корени, вълнува се от своята история и се стреми да опази традициите на народа си. Такова е и посланието на постановъчния екип към всички зрители.Постановката е без текст, нетипично, но ярко изразително представление. Актьорите пеят и свирят на живо и умело създават незабравими герои, използвайки автентични предмети от българския бит на принципа на импровизация пред погледа на зрителя.Жанрът „фолклорна приказка” предразполага към развихряне на човешката фантазия до краен предел, за да се пренесе зрителя в един неочакван свят. На пръв поглед всичко изглежда като на шега, но в действителност фолклорните елементи така се съчетават на сцената, че се получава един синкретичен спектакъл, бликащ от хумор, но в същото време изпълнен със сериозно внушение. Една фолклорна магия оживява пред очите на публиката.Записът на музиката е направен със специалното участие на Берковската духова музика с аранжименти и на Росен Георгиев и Красимир Георгиев.*Сезон 2021/2022 на “Общински куклен театър - Благоевград” се реализира с подкрепата на Едногодишна програма за подкрепа на частни и професионални организации в областта на изкуствата на Национален фонд "Култура".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Кочериново готови на крайни действия заради безводието

Протест за втори път тази седмица блокира пътя до Рилския манастир. Около 50-ина жители на Кочериново бяха недоволните от безводието, които затвориха пътя до Рилския манастир на разклона за село Стоб. През 5-10 минути се пускаха автомобили. Младите хора бяха начело на протеста днес. Те са готови на крайни действия заради липсата на вода в..

публикувано на 25.08.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Новият пожар над Пастра е предизвикан от мълния

Мълния възобнови пожара над село Пастра, под язовир „Калин“, каза за Радио Благоевград Георги Кабзималски от ДГС "Рилски манастир". „Към момента горят над 150 декара в алпийската част на планината.Теренът е труднодостъпен, гасенето е само наземно. Пуснали сме линия и на ръка. Много е тежък теренът. Участват пожарникари - към 15 човека и горски –..

публикувано на 25.08.24 в 12:28

Възобнови се пожарът над село Пастра

Възобновил се е пожарът в гората над село Пастра, под язовир "Калин". Пожарът пламна миналата седмица и затвори пътя от селото до хижа "Чала", но беше овладян. Сега обаче силният вятър го е разпалил отново, съобщи за Радио Благоевград говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка. В гасенето днес участват пожарникари от Рила..

публикувано на 25.08.24 в 11:33

Гасят пожара под Черни връх с дрон

Пожарът при Черни връх засега ще се гаси с дрон.  Информацията е от народния представител от Дупница Николай Златарски, който е на терен. Анализ на ситуацията на място извършват директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов и директорът на Пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев. Организиран е щаб в..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Жители на Кочериново отново на протест за вода

Жителите на Кочериново отново излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е насрочен за 11.00 часа тази неделя на разклона за село Стоб. След протеста преди дни, водата беше пусната, но отново е спряла. Това каза за Радио Благоевград кметът на Община Кочериново Светослав Горов: „Проблемът с водоподаването е, че ние пак нямаме вода...

публикувано на 25.08.24 в 10:32

Пожарът край Брезник е овладян

Почти овладян е пожарът в района на община Брезник, съобщиха от местното Горско стопанство. Има отделни тлеещи огнища, но на място има екипи, които да реагират при необходимост. Огънят, който вчера тръгна от земеделски имоти в село Делян, община Божурище, се разпростря на територията на общините Брезник, Сливница и Божурище и обхвана около 2500 дка..

публикувано на 25.08.24 в 09:12

Патриархът ще оглави богослужението в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”

Архиерейска света литургия ще бъде отслужена днес в 9.00 часа в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски”. Богослужението ще бъде оглавено от българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, потвърди предстоятелят на храма отец Людмил. Това е второто посещение на Негово светейшество в храм "Св. Иван Рилски " в Перник през последния месец. На 7 август..

публикувано на 25.08.24 в 08:59